Sportfotografen Klaas Jan van der Weij en Vincent Jannink naar @NVFBeeld

maandag 26 februari 2018

Ook zo genoten van alle Winterspelen-foto’s uit Pyeongchang? Kom naar ons gratis event @NVFBeeld op dinsdag 27 maart in Beeld en Geluid in Hilversum, waar sportfotografen Klaas Jan van der Weij en Vincent Jannink hun werk tonen en vertellen hoe zij tijdens de Spelen en andere sportevenementen werken.

 

Topsport, ook voor fotografen

Voor Klaas Jan van der Weij waren het de twaalfde, misschien wel dertiende Olympische Spelen. Zelf houdt hij dat niet zo bij. Wat wel voor hem geldt: hoe meer rotzooi en ellende, hoe leuker hij het eigenlijk vindt.

 

 

Steeds is hij op zoek naar die plek voor de meest unieke foto. ‘Het kan gebeuren dat het aan de overkant van de baan gebeurt. Dan heb je pech gehad, dan is het echt topsport. Ook voor een fotograaf.’ Soms heeft hij mazzel, zoals in Turijn in 2006. Bij de ploegenachtervolging kwamen de Nederlandse mannen uit tegen de Italianen. ‘Ik sta op de tribune en denk, ik had misschien toch beneden moeten zijn.’ Maar dan valt Sven Kramer over een blokje. Hij zit op het ijs, draait zijn hoofd om en kijkt naar de Italianen die op dat moment voorbijkomen. ‘Ik kan wel heel hoogdravend gaan doen en zeggen: ik ga daar staan, want ik ga dit maken. Forget it, dan gaat het echt niet gebeuren. Ik was een ander beeld aan het maken. Maar omdat ik meekijk, zie dat ze vallen kan ik een bepalend beeld voor die dag maken. Voor mij is dat dan redelijk veel mazzel.’

Het programma van @NVFBeeld:

  • 14.00 uur Inloop
  • 14.30 uur Opening door Eric Brinkhorst – Voorzitter NVF Fotojournalisten
  • 14.50 uur Focus op talenten 2018, namen volgen
  • 15.20 uur ‘Hoe kun je als fotograaf tijdens een evenement als de Olympische Spelen zelfstandig aan de slag gaan?’ Fotograaf Klaas Jan van der Weij (Volkskrant) deelt zijn ervaringen.
  • 15.50 uur Pauze
  • 16.00 uur Olympische Spelen PYEONGCHANG 2018, Vincent Jannink (ANP fotograaf) was erbij en laat zijn werk zien
  • 16.30 uur Actualiteit
  • 17.00 uur Afsluiting en borrel

Aanmelden

Leden en niet-leden kunnen zich aanmelden voor deze gratis bijeenkomst. Ga hier naar de pagina om je in te schrijven.