Sprekers Hoorzitting Zelfstandigenaftrek bekend

dinsdag 26 mei 2015

De creatieve industrie, waaronder de NVJ, FNV KIEM, Platform Makers en Kunsten’92, organiseren op dinsdag 2 juni een hoorzitting over de zelfstandigenaftrek. Sprekers zijn: Edwin Bouwers (FNV), Ed Groot (PvdA), Steven van Weyenberg (D66), Erik Ziengs (VVD), Michaël van Straalen (MKB Nederland VNO-NCW), Peter van den Bunder (FNV KIEM) en Rosa García López (NVJ Zelfstandigen). Zij krijgen ieder 10 minuten de tijd om hun standpunt over de zelfstandigenaftrek kenbaar te maken. Daarop volgt het debat met de sprekers en zzp’ers. Meepraten? Graag! De toegang is gratis. 

De volgende sprekers doen mee:

  • Edwin Bouwers (Dagelijks Bestuur FNV met focus zzp),
  • Ed Groot (Tweede Kamerlid PvdA),
  • Steven van Weyenberg (Tweede Kamerlid D66),
  • Erik Ziengs (Tweede Kamerlid VVD),
  • Michaël van Straalen (voorzitter Koninklijke Vereniging MKB Nederland VNO-NCW),
  • Peter van den Bunder (bestuurder FNV KIEM)
  • Rosa García López (secretaris NVJ Zelfstandigen en verantwoordelijk voor de petitie ‘Handen af van de zelfstandigenaftrek’ en de ‘Hoorzitting Zelfstandigenaftrek’ namens de creatieve industrie)
  • Voorzitter van de hoorzitting is Max van Weezel

Doel 

Om een goed debat te kunnen voeren is het nodig om alle argumenten  -  zowel de voors en tegens - te kennen. Een hoorzitting dient om grip te krijgen op de verschillende standpunten.

Aanleiding 

Staatssecretaris Eric Wiebes, van Financiën, wil het belastingstelsel herzien en de fiscale faciliteiten voor zzp’ers beperken. Als het aan Wiebes ligt komen alleen de zzp’ ers in aanmerking voor zelfstandigenaftrek die werkgelegenheid creëren en een substantiële bijdrage leveren aan innovatie. Dit betekent dat zelfstandigen zonder personeel geen recht meer hebben op de zelfstandigenaftrek. Dit treft vooral de creatieve industrie hard.  Afschaffing van de zelfstandigenaftrek scheelt hen minimaal  €221,-  per maand in hun portemonnee. Dit terwijl zij hun eigen baan creëren en er in de creatieve industrie geen alternatieve banen voor hen zijn in loondienst.

  • Datum & tijd: dinsdag 2 juni 2015 , 16:00 — 18:00 uur
  • Locatie: Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, 2511 CL Den Haag

Aanmelden

Deelnemen is gratis mogelijk via vereniging@nvj.nl onder vermelding van ‘Hoorzitting’. Dit kan tot 1 juni. Aansluitend (vanaf 18.00 uur) is er een borrel (voor eigen rekening). Zzp’ers worden nadrukkelijk uitgenodigd om aanwezig te zijn en deel te nemen aan het debat.

Petitie Handen af van de zelfstandigenaftrek

Met de boodschap ‘Handen af van de zelfstandigenaftrek’ begonnen NVJ en andere beroepsorganisaties enkele maanden geleden een petitie voor behoud van de zelfstandigenaftrek. De NVJ roept als een van de initiatiefnemers iedereen op de petitie te ondertekenen.