Met staking zeggen journalisten: koopkrachtcompensatie NU!

donderdag 14 december 2023

Redacties van landelijke en regionale dagbladen, tijdschriften en online gaan op dinsdag 19 december staken als werkgevers niet voor maandag 18 december, 12.00 uur hebben gereageerd op het laatste ultimatum. De staking duurt een halve dag en gaat gepaard met een inhoudelijke manifestatie in Tobacco Theater in Amsterdam.  

Woensdagavond is een laatste ultimatum uitgegaan naar de werkgevers met als eis dat het eindbod van de werkgeversdelegatie wordt ingetrokken en we opnieuw kunnen onderhandelen over een eenjarige cao met een fatsoenlijke koopkrachtcompensatie, die ook van toepassing is op alle freelance journalisten.  

Aan het laatste ultimatum is een maandenlange reeks van inzetpogingen en toenaderingen voorafgegaan. Dat begon met de hoge inflatie vanaf 2022 met grote gevolgen voor de koopkrachtpositie van burgers. Terwijl er koopkrachtcompensaties werden afgesproken in veel sectoren, lukte dit niet bij de uitgeverijen, hoe goed onderbouwd het verhaal van de werknemers en freelancers ook is en ondanks meerdere acties. Nog altijd bleef de hand van de werkgevers op de knip. Nu is staken de allerlaatste vorm van actievoeren om werkgevers onder druk te zetten. ‘Liever staken we niet', zegt Wais Shirbaz, hoofd Werkvoorwaarden. ‘Als vandaag of voor maandag de werkgevers nog een opening bieden, gaat de staking van tafel.’ 

Gerechtvaardigd wat we vragen

De meerderheid van de werknemers en freelancers bij de uitgeverijen heeft nooit eerder gestaakt. ‘Ik ben ervan overtuigd dat het heel gerechtvaardigd is wat we vragen', zegt Shirbaz. ‘We vragen geen loonsverhoging om er rijker van te worden. Het enige wat we vragen is dat wat je eind 2021 nog in de pocket had waardoor je je vaste lasten nog fatsoenlijk kon betalen, je dat nog steeds hebt. En daar mag je dinsdag best je stem over verheffen.’ 

Krachtig signaal en solidariteit

Anders dan zachtere acties, zoals werkonderbrekingen, is staken een vorm van actievoeren waarbij je tijdelijk het werk neerlegt en niet inhaalt. De NVJ zorgt voor de coördinatie van de staking en zorgt ervoor dat de werkgevers op de hoogte zijn. Indien de staking doorgaat, wordt in Tobacco Theater in Amsterdam een manifestatie gehouden. De NVJ raadt werknemers en freelancers van de redacties onderling met elkaar te overleggen hoe en in welke mate zij gaan staken. Je bent niet verplicht mee te doen, of naar de manifestatie te komen. Een samenkomst zorgt in elk geval wel voor een krachtig signaal en onderlinge solidariteit.  

Lees ook


Praktische informatie

Wie: Vaste en freelance journalisten en fotojournalisten, leden en niet-leden die voor een uitgeverij werken. Vraag ook je collega mee te doen! 

Wat: Manifestatie met inhoudelijk programma

Waar: Tobacco Theater, Nes 75-87, Amsterdam

Wanneer: Indien de werkgevers niet ingaan op de eisen in het ultimatum, uiterlijk 18 december, 12.00 uur, volgt een staking op dinsdag 19 december:

8.30 - 12.30 uur - staking, waaronder:
9.00 - 10.00 uur - inloop en registratie
10.00 - 11.30 uur manifestatie met inhoudelijk programma

Op de website houden we je op de hoogte van de laatste updates.