Startende freelancers kunnen werkbeurs Matchingfonds aanvragen

dinsdag 7 juni 2022

Startende schrijvende freelance journalisten kunnen bij het Matchingfonds een werkbeurs aanvragen voor een journalistiek project en/of begeleiding. Het geld is bedoeld voor beginnende journalisten die door de coronacrisis een project niet hebben kunnen uitvoeren of loopbaan-achterstand hebben opgelopen.


Stichting Lira heeft voor de regeling 183.000 euro beschikbaar gesteld dat wordt verdeeld door het Matchingfonds van De Coöperatie. Met beurzen tot 3.000 euro voor de uitvoering van je project plus 1.000 euro voor begeleiding. Uiteraard is het ook mogelijk om alleen een werkbeurs aan te vragen tot een maximum van 3.000 euro, zonder begeleiding, of alleen begeleiding aan te vragen tot een maximum van 1.000 euro.

Aanvragen zijn mogelijk zolang er geld beschikbaar is tot 1 december 2022, dus het is raadzaam om de aanvraag zo snel mogelijk te doen. Ook omdat het project waarvoor wordt aangevraagd nog dit jaar afgerond moet zijn.

Onder startende freelancers worden schrijvende journalisten verstaan die minder dan 5 jaar bezig zijn als freelancer, of minder dan 5 jaar geleden afgestudeerd, of met een niet-Nederlandse nationaliteit minder dan 5 jaar in Nederland wonen en werken. Er is geen leeftijdsbeperking.

Het is ook mogelijk om in teamverband aan te vragen via een gezamenlijke aanvraag. Journalisten die al eerder een werkbeurs hebben gehad en hun project hebben afgerond, kunnen eenmalig een nieuwe aanvraag doen.

Klik hier voor alle voorwaarden en om je aanvraag in te dienen.

Heeft het Matchingfonds je aanvraag voor begeleiding goedgekeurd? Dan kun je dit budget bijvoorbeeld gebruiken voor een of meer onderdelen uit de NVJ Loopbaanontwikkeling. Dit kan uiteraard altijd, ook als je geen aanvraag hebt gedaan of als je aanvraag niet is goedgekeurd.


Heb je vragen over het Matchingfonds? Dan kun je contact opnemen met De Coöperatie via matchingfonds@decooperatie.org, onder vermelding van ‘Informatie werkbeurs’.