Steun de freelancers die opstaan tegen lage tarieven en kom naar de rechtbank

donderdag 10 maart 2022

Op donderdag 24 maart en donderdag 7 april dienen respectievelijk een nieuwe rechtszaak en het hoger beroep van (foto)journalisten die een zaak hebben aangespannen tegen DPG (voorheen de Persgroep). Hun inzet: een hoger tarief voor hun geleverde opdrachten. De rechtszaak en het hoger beroep zijn van grote betekenis voor de gehele journalistieke sector en voor de betrokken freelancers zijn de consequenties groot. Steun hen daarom door je aanwezigheid op 24 maart en/of 7 april!

Journalisten steunen twee freelancers bij hun rechtszaak tegen DPG Media (voorheen de Persgroep) in 2018. Foto: Ingrid de Groot

De rechtszaak en het hoger beroep zijn erg belangrijk want op deze manier kan via de rechter aangetoond worden dat er ondermaats wordt betaald. Zo’n principe-uitspraak kan veel betekenen voor de gehele journalistieke sector.

De consequenties zijn groot voor de betrokken freelance (foto)journalisten – zoals we bij de eerdere zaak van Ruud Rogier en Britt van Uem al hebben gezien; de uitgever zal dit hen niet in dank afnemen. Het is daarom belangrijk dat wij aan hen én aan de wereld laten zien dat we achter ze staan en dat we hun moed enorm waarderen.

Kom naar de zitting

Daarom de oproep aan onze leden en de journalistieke achterban: laat je steun zien én kom naar het rechtsgebouw. De rechtszaken starten beiden om 13:30 uur, maar we moeten van tevoren aanwezig zijn om zichtbare steun te geven. Kom daarom uiterlijk 13:00 uur naar de Rechtbank Amsterdam op 24 maart en/of Gerechtshof op 7 april in Amsterdam.

Waar en wanneer

Rechtszaak 1: nieuwe zaak

Op donderdag 24 maart is de nieuwe zaak en eerste zitting van freelancers Hans Teunissen (schrijvend journalist) en Peter Nicolai (fotojournalist) tegen DPG. De zitting is bij de Rechtbank Amsterdam, Parnassusweg 280, vlakbij station Amsterdam Zuid/WTC. Je aanwezigheid is gewenst om uiterlijk 13:00 uur.

Rechtszaak 2: hoger beroep

Op donderdag 7 april is het hoger beroep bij het Gerechtshof van de zaak van Ruud Rogier en Britt van Uem tegen DPG. Deze zaak is een vervolg op de eerdere (historische) uitspraak in 2019. De zitting is op donderdag 7 april 2022, om 13.30 uur. Het adres van het Hof is IJdok 20, Amsterdam, vlakbij het Centraal Station. Je aanwezigheid is gewenst om uiterlijk 13:00 uur.

Vergoeding reis- en parkeerkosten

Je kunt je steun aan de freelancers betuigen door een half uur van tevoren aanwezig te zijn bij het gerechtsgebouw.

Wil je de zitting bijwonen? Dat kan natuurlijk ook. Ongeacht of je kiest voor support buiten bij de rechtbank, aanwezigheid bij de zitting óf beiden: leden van de NVJ kunnen hun OV, reis- en parkeerkosten declareren bij de NVJ. Een declaratieformulier kun je opvragen bij Mariette Koning via mkoning@nvj.nl. Vermeld in het onderwerp dat je een declaratieformulier nodig hebt.

Hoe zat het ook alweer?