Steun van minister Slob in strijd eerlijke tarieven

vrijdag 5 april 2019

Minister Arie Slob (Media) roept journalisten en media op om samen een Fair Practice Code uit te werken. In de Fair Practice Code staan afspraken over wat een eerlijke werkpraktijk is. ‘Minister Slob laat hiermee zien dat hij ons steunt in onze strijd voor eerlijke tarieven’, reageert algemeen secretaris Thomas Bruning.

Minister Arie Slob luistert naar fotojournalisten tijdens de ALV van de NVJ op 2 juni 2018. Foto: Martine Krekelaar

Slob doet de oproep in een Kamerbrief die hij schreef naar aanleiding van een debat over de toekomst van de fotojournalistiek, eind januari. De minister ziet veel potentie in de code, ook voor de journalistieke sector en benadrukt het belang van eerlijke vergoedingen in de culturele en creatieve sector. De Fair Practice Code is een van de maatregelen die wordt genoemd in de Arbeidsmarktagenda Culturele en Creatieve sector.

De NVJ hoopt dat de minister toepassing van de Fair Practice Code zal afdwingen als subsidievoorwaarde bij de nieuwe concessieperiode voor de publieke omroep en zo een voorbeeld zal stellen naar de private markt. ‘Het is zaak dat mediaorganisaties en de NPO deze handschoen oppakken en in de Fair Practice Code minimaal een verwijzing opnemen naar de Tarievencalculator van de NVJ’, aldus Rosa García López, secretaris NVF en Zelfstandigen. ‘De waarde van het werk van een freelancer wordt dan eindelijk gelijkgesteld aan de waarde van een (foto)journalist in vast dienstverband. Beide leveren namelijk dezelfde kwaliteit.’