Stil

zondag 28 december 2014

Lekker zijn die dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw. De familie die traditiegetrouw vanaf Kerstavond komt logeren – en daarmee voor die typische gezelligheid én ergernissen zorgt – is richting huis vertrokken, mijn (v)echtgenoot en ik hebben ons het schompes gepoetst en de Kerstboom is van de huiskamer naar het terras gedegradeerd. Langzaam begint de post-kerstrust over ons neer te dalen. Elk jaar weer gemarkeerd door alle radio’s in huis die staan afgesteld op de Top 2000 van NPO Radio 2. Lekker; even helemaal niks doen. Of liever gezegd; even alleen maar doen waar je zin in hebt. Met de mooiste 2000 songs ever op de achtergrond.

Dit jaar wordt die traditie van alleen-doen-waar-je-zin-in-hebt-tussen-kerst-en-oud-en-nieuw even onderbroken voor iets waar ik helemaal geen zin in heb. Vandaag gaan NVJ-secretaris Rosa Garcia Lopez, de in Egypte bij verstek tot tien jaar cel veroordeelde Nederlandse journalist Rena Netjes en ondergetekende, namelijk richting Den Haag. Een brief afgeven voor de Egyptische ambassadeur, waarin we hem vragen al het mogelijke te doen om alle in zijn land gevangen gezette journalisten – die niets anders deden dan hun onafhankelijke werk – vrij te krijgen. Daarna zullen we tegenover de ambassade vreedzaam en zwijgend protesteren. Niet alleen om de in Egypte gevangen gezette collega’s van Netjes een hart onder de riem te steken, maar om alle overheden in alle landen waar journalisten alléén vanwege hun werk geïntimideerd, vastgezet, gemarteld of zelfs vermoord worden, te laten weten dat het protest daartegen niet zal verstommen. Al zullen we deze keer zwijgzaam zijn.

Vandaag  zitten de Australische journalist Peter Greste, de Egyptische journalist Baher Ghorab en hun Egyptisch-Canadese collega Mohamed Fadel Fahmy een jaar vast in Egypte. Samen met collega’s die ook ‘gewoon’ hun onafhankelijke werk deden. Over de hele wereld worden daarom vandaag op nieuwsstations protestacties gehouden. Het NVJ-bestuur heeft besloten deel te nemen aan deze acties en 29 december 2014 samen met bovengenoemde journalisten symbool te laten zijn voor al die andere collega’s in de wereld die een zelfde lot beschoren is. Collega’s zonder naam. Collega’s die zoveel meer moed hebben dan wij, vrije journalisten in (of uit) een land dat persvrijheid hoog in het vaandel heeft. Juist daarom moet het protest van ons komen. Mede-bestuurslid Mensje Melchior start daarom vandaag een protestactie via socialmedia (#JournalismIsNotACrime) en wij staan dus op de stoep bij de Egyptische ambassade. Om 12.00 uur. Vreedzaam en stil. Die Top 2000 moet maar even wachten.

Namens het bestuur wens ik alle collega’s een gezond, onafhankelijk en vrij 2015. Steun onze social media actie en/of kom naar Den Haag. Warm aanbevolen!