Subsidieloket Zuid-Hollands Mediafonds geopend

dinsdag 28 december 2021

Van 1 tot en met 21 januari opent de provincie Zuid-Holland wederom het subsidieloket van het Mediafonds. Hiermee kunnen journalisten en mediaorganisaties een aanvraag indienen voor hun project, evenals gemeentelijke mediafondsen. De regeling is bedoeld om de kwaliteit van de lokale en regionale journalistiek te bevorderen en te stimuleren.

Voor het jaar 2022 is in totaal € 332.000 beschikbaar. Daarvan wordt € 75.000 ingezet voor de gemeentelijke mediafondsen, de overige € 257.000 is beschikbaar voor aanvragen van journalistieke producties.

De subsidieregeling heeft een succesvol eerste jaar achter de rug, aldus gedeputeerde Berend Potjer: “We zien dat de journalistiek in toenemende mate onder druk staat. We weten allemaal dat onafhankelijke journalistiek een belangrijke rol speelt in een democratische samenleving, onder andere door inwoners te informeren en een bijdrage aan het publieke debat te leveren. Daarom zijn we blij dat we als provincie de Zuid-Hollandse journalistiek een steun in de rug kunnen bieden met deze regeling.” Bij de tweede aanvraagronde afgelopen september heeft de provincie in totaal 2 ton subsidie uitgekeerd voor 10 journalistieke producties.

Spreiding en variatie
De aanvragen in het afgelopen jaar waren afkomstig uit alle delen van de provincie. Gevestigde mediapartijen maar ook nieuwe en lokale initiatieven stuurden hun aanvragen in. Het resultaat is een reeks aan producties die verschijnen of al zijn verschenen in publicaties als kranten, documentaires op radio/tv, internetpublicaties en combinaties hiervan.