De te nemen stappen na vonnis over billijke tarieven

donderdag 14 november 2019

NVJ Zelfstandigen en NVF bereiden een vervolg voor na de historische uitspraak op 1 november over billijke tarieven. De NVJ wil naar aanleiding van de uitspraak van de rechter in de zaak Ruud Rogier en Britt van Uem versus DPG Media (De Persgroep) redelijke ondergrenstarieven afspreken met alle mediabedrijven. Als zij hier geen gehoor aan geven, dan gaat de NVJ collectieve claims niet uit de weg.

foto: Ingrid De Groot

Binnenkort worden freelance journalisten en fotojournalisten die geen billijk tarief ontvangen (zowel regionaal als landelijk) gevraagd deze tarieven te melden.
Ook worden alle vragen die de NVJ binnenkrijgt over de gevolgen van het vonnis verzameld en in een binnenkort te verschijnen FAQ gepubliceerd.

Aanleiding voor deze te nemen stappen is het vonnis van de rechter in de zaak Van Uem/Rogier versus DPG Media. De rechter bepaalde op vrijdag 1 november dat de tarieven die DPG Media betaalt in de regio niet billijk zijn. De rechter heeft de tarieven verhoogd met 50% naar respectievelijk 0,21 cent per woord (Van Uem) en 65 euro per foto (Rogier).