Op te richten beeldbank DPG Regio

dinsdag 1 juni 2021

Een aantal fotojournalisten heeft de afgelopen weken NVJ/NVF om advies gevraagd over een overeenkomst van de recent opgerichte beeldbank DPG Media. De NVJ/NVF heeft informatie ingewonnen over de overeenkomst die hoort bij dit nieuwe initiatief. Wij denken dat het initiatief van een extra beeldbank positief kan zijn voor fotografen, maar zijn kritisch over de (juridische) uitwerking van de afspraken in dit DPG contract.

foto: Dirk Waem - Belga Photo

Ook vinden wij de aangeboden tarieven laag en zijn we ronduit negatief over het ontbreken van de mogelijkheid een minimumtarief in te stellen. In overleg met een van de initiatiefnemers van deze beeldbank is aangegeven dat daar nog wel aan gewerkt wordt. We volgen deze ontwikkelingen met belangstelling.

Advies

Wij raden fotografen dan ook aan zelf een afweging te maken of de afspraken rondom dit nieuwe initiatief bij hen passen. Ook adviseren wij fotografen om -voordat je tekent- aanpassingen te vragen op enkele artikelen. Welke artikelen dat in onze ogen zijn inclusief een kritische analyse en duiding van de overeenkomst kan je opvragen bij NVF secretaris Milen van Boldrik.