Tegenstemmers Wiv op lichte winst

donderdag 22 maart 2018

De tegenstanders van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) lijken het referendum met een minieme winst te winnen. De NVJ vindt het een opbeurende uitkomst en een steun in de rug, zo laat ze in een eerste reactie weten.

foto: Bas de Meijer/HH

‘We hopen dat het kabinet de uitslag serieus zal nemen en de wet op de door ons benoemde zorgpunten opnieuw tegen het licht zal houden’, aldus Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ.

‘Indien we op basis van de reactie van het kabinet constateren dat men de wet onveranderd wil laten, zullen we ons voornemen doorzetten om met een aantal andere organisaties een proefproces te starten. In dat geval willen we de wet op de zwakke punten laten toetsen aan de internationale verdragen, waar Nederland bij is aangesloten.’

Op donderdagochtend lag op basis van 80 procent van de stemmen  de verhouding 49 procent tegen, 47 procent voor en 4 procent blanco. De definitieve uitslag wordt op 29 maart bekendgemaakt.

De uitslag van is niet bindend, maar wel raadgevend. Bij een definitief nee tegen de Wiv heroverweegt het kabinet de wet, aldus premier Rutte tegenover de NOS.