Tentoonstelling The Sochi Project afgelast

vrijdag 11 oktober 2013

De grote overzichtstentoonstelling van The Sochi Project door fotograaf Rob Hornstra en schrijver Arnold van Bruggen gaat niet door. Vorige week werd al bekend dat Rusland de makers geen visum verstrekt. Op vrijdag 18 oktober organiseren Hornstra en Van Bruggen een schaduwopening in Stadsschouwburg Amsterdam.

De tentoonstelling, waar anderhalf jaar intensieve voorbereiding aan vooraf ging, vormde een belangrijk onderdeel binnen het culturele programma van het Nederland-Ruslandjaar 2013 en zou te zien zijn geweest in het Moskouse centrum voor hedendaagse kunst ‘Winzavod’.

Nadat het Russisch visum van Hornstra en van Bruggen werd geweigerd begon ‘Winzavod’ een onafgebroken stroom bureaucratische obstakels op te werpen. Ondanks vereende inspanningen met de Nederlandse ambassade en de organisator van het Nederland-Rusland-jaar ‘Dutch Culture’ is het niet gelukt om de tentoonstelling vlot te trekken.

De NVJ vindt het zeer verontrustend dat in het land een democratisch beginsel als vrije pers met voeten wordt getreden. Eerder noemde de NVJ het voorarrest van twee journalisten van de Arctic Sunrise, het Greenpeace-schip dat op 19 september werd onderschept in Russische Arctische wateren, een gevaarlijke aanval op de status van de journalistieke beroepsgroep in de samenleving.

Op vrijdag 18 oktober om 17.00 organiseren Hornstra en van Bruggen een schaduwopening in Stadsschouwburg Amsterdam, in samenwerking met SSBA-Salon, op het moment dat eigenlijk de tentoonstelling in Moskou zou openen.

‘The Sochi Project’ heeft diverse prijzen gewonnen, waaronder de New York Photo Book Award 2010, de Canon Prijs 2010, de Magnum Expression Award 2011 en een World Press Photo Award 2012.