Thomas Bruning bij Jinek en Mediastorm over grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport

vrijdag 10 maart 2023

In een eerste reactie op het grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport stelt NVJ-secretaris Thomas Bruning dat een cultuur die al tientallen jaren kan voortbestaan erg schadelijk is voor alle medewerkers en met name voor freelancers, jonge medewerkers en stagiairs. Bruning geeft vrijdagavond zijn reactie bij Jinek (RTL4, 21.51 uur) en zondagmiddag in Mediastorm (NPO 2, 17.45 uur).

Open cultuur, betere medezeggenschap en contracten

‘Afgezien van de ontluisterende persoonlijke ervaring van iemand als Marijn de Vries staat deze gang van zaken voor een veel breder probleem in Hilversum waar we een einde aan willen maken door veiliger werkomstandigheden. Dan gaat het om een open cultuur op de werkvloer, betere medezeggenschap en betere contracten’, aldus Thomas Bruning.

Programmamakers moeten zich nu veilig voelen

‘Wij vragen ons af of omroepen echt moeten wachten totdat de commissie Van Rijn die onderzoek doet naar de misstanden en werkcultuur bij de NPO met aanbevelingen komt. De programmamakers moeten zich nu veilig voelen en over zekerheid beschikken. Als de omroepen vandaag beslissen dat zij hun medewerkers veiligheid, meer inspraak en meer werkzekerheid bieden, dan kunnen ze dat morgen invoeren. Zo simpel is het.’

Brief aan commissie Van Rijn

Eerder schreef de NVJ een brief aan Martin van Rijn, voorzitter van de onafhankelijke commissie die de misstanden en werkcultuur bij de NPO onderzoekt, waarin de NVJ een aantal verbeterpunten voorstelt.