Thomas Bruning op NOS.nl over bedreiging John van de Heuvel

dinsdag 5 december 2017

UPDATE - "Bedreigen van crimereporters alarmerend" is de kop van het NOS.nl artikel waarin Thomas Bruning aan het woord is. Volgens de politie is vanuit de hoek van motorclub No Surrender een "aanzienlijk" geldbedrag gezet op het hoofd van misdaadjournalist John van den Heuvel.

 "Dat is het ergste soort bedreiging mogelijk" stelt Bruning. "Misdaadjournalistiek is een tak van sport waar je te maken hebt met mensen die hun regels aan journalisten willen opleggen, maar dit is wel heel ernstig. Journalisten worden wel vaker bedreigd, en dat is altijd ernstig, maar in sommige gevallen neem je dat als journalist met een korrel zout. Maar bedreigingen aan misdaadjournalisten moet je echt serieus nemen, omdat je weet uit welke hoek ze komen."

Eerder liet de NVJ onderzoek doen naar bedreigingen van journalisten. De frequentie van bedreigingen lijkt te stijgen en de aard steeds ernstiger.

Het NOS.nl artikel vind je hier en een Villamedia bericht over de bedreiging van John van den Heuvel hier.

In gesprek met Justitie

Op dinsdag 19 december gaat de NVJ in gesprek met Justitie over bedreigingen in de misdaadjournalistiek. Inmiddels heeft D66 Kamervragen gesteld, meldt De Telegraaf. Er moet een actieplan komen om dreigingen tegen journalisten te bestrijden. Zo moet het kabinet onderzoeken of journalisten een speciale bescherming kunnen krijgen, zoals nu al gebeurt bij agenten, ambulancemedewerkers en anderen met een publieke taak. Kamerlid Joost Sneller vraagt de ministers Slob van Media  en Grapperhaus van Justitie en Veiligheid overleg te voeren met het OM en de NVJ.