Tijdens de zomertour: omroepmedewerkers willen gelijke beloning en gelijke behandeling

donderdag 12 juli 2018

De NVJ en FNV bezoeken deze maanden (regionale) omroepen en gaan in gesprek met omroepmedewerkers over goede arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Deze week werden ijsjes uitgedeeld bij AT5 en Omroep West. Tientallen mensen namen de tijd voor een goed gesprek.

De NVJ en FNV willen met deze zomertour graag in gesprek met journalisten in vaste dienst én met freelancers over hun ervaringen op de werkvloer. De NVJ en FNV ontvangen al langere tijd signalen dat omroepmedewerkers ongelijk worden behandeld, doordat sommige medewerkers in een payrollconstructie fors minder betaald krijgen dan hun collega’s die in dienst zijn. De ongelijke behandeling werd donderdag bij AT5 en afgelopen dinsdag bij Omroep West weer bevestigd.

Tegenover de enorme inzet als omroepmedewerker staat het recht op een fatsoenlijke betaling en zeggenschap over je werk. Steeds meer mensen werken onder een payrollconstructie bij de omroep. Behalve dat de beloning fors minder is, hebben ze geen enkele zekerheid over werk. NVJ en FNV zijn bezig met onderzoek naar deze constructies. Ze zien dat werkgevers hun normale verantwoordelijkheden en risico’s afwentelen op de medewerkers. Omroepmedewerkers willen een gelijke beloning en meer zekerheid.

De NVJ en FNV zijn in onderhandeling over een nieuwe cao bij AT5. Gelijke behandeling en beloning is daarbij een belangrijke inzet.

Deel je ervaringen

Heb je de ijscokar gemist en wil je toch graag je ervaringen delen? Laat het ons weten en neem contact op met omroepsecretaris Wais Shirbaz, wshirbaz@nvj.nl.