Trouw neemt tariefstructuur tekstjournalisten AD over

woensdag 13 november 2013

Dagblad Trouw neemt de tariefstructuur van het Algemeen Dagblad (AD) over. Trouw hanteert als enige krant in Nederland een ‘knip’, waarbij het tarief per woord na een bepaald aantal woorden keldert. Trouw wil rond 1 december niet langer per woord maar per teken of volume (columns) betalen. De vergoeding per teken is nog niet vastgesteld, maar volgens hoofdredacteur Willem Schoonen betreft het geen bezuinigingsronde maar een efficiency-slag.

Net als het AD gaat Trouw het systeem Redactioneel Medewerkers Beheer (RMB) invoeren voor betaling aan freelancers. In 2011 voerde het AD het RMB in waarbij alle publicaties automatisch worden bijgehouden in het systeem. De tarieven veranderden hierdoor niet of nauwelijks. Wel loopt het spaak bij vaste rubrieken als er minder wordt geplaatst dan besteld. Stel dat een tekst wegens ruimtegebrek stevig wordt ingekort, dan krijgt de freelancer substantieel minder betaald. Immers alleen het daadwerkelijk aantal geplaatste tekens wordt uitbetaald. Ook ging het mis bij freelancers die wegens anciënniteit en kwaliteit een toelage ontvingen bovenop het standaardtarief. Voor hen viel de toelage met het nieuwe systeem weg.

De NVJ roept freelancers die aan Trouw leveren op om de nieuwe rekenwijze te bestuderen en door te rekenen zodra het tarief per teken bekend is. De NVJ ontvangt graag deze doorrekeningen op freelance@nvj.nl. De NVJ heeft Trouw hoofdredacteur Willem Schoonen gevraagd om eventuele negatieve effecten opnieuw te beoordelen en te compenseren.

NDC
De hoofdredactie van de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) overweegt om het AD-model over te nemen, inclusief het AD-tarief per teken. Indien de hoofdredactie dit tarief doorvoert dan betekent dit een achteruitgang van gemiddeld 50 procent voor freelancers. De NVJ heeft hoofdredacteur Pieter Sijpersma gevraagd om de huidige NDC tarieven te handhaven.

Volkskrant
De Volkskrant, naast het AD en Trouw de andere landelijke krant van De Persgroep, volgt de invoering van de tariefstructuur door Trouw op de voet. Adjunct-hoofdredacteur Corine de Vries verwacht niet dat de Volkskrant op korte termijn het systeem Redactioneel Medewerkers Beheer (RMB) invoert.