Turkse militairen mishandelen freelance journalist Dosky

dinsdag 6 januari 2015

De Nederlandse freelance journalist Rebar Dosky (39) is op donderdagnacht 25 december gearresteerd en mishandeld door Turkse militairen. Militairen schopten Dosky tegen zijn hoofd, buik en rug en braken zijn bril. De NVJ  is geschokt door de arrestatie en mishandeling van een van haar leden.

Dosky werd samen met de journalisten Eiko Tamaoto (Japan) en Joakim Medin (Zweden) gearresteerd toen zij illegaal de Turks-Syrische grens bij Kobani overstaken. De drie journalisten hebben elf uur vastgezeten in een cel maar zijn dezelfde dag vrijgelaten. Tamaoto en Medin hebben op Facebook melding gemaakt van de arrestatie. Dosky is sinds 30 december veilig terug in Nederland.
 
De NVJ heeft direct na de melding van Dosky contact opgenomen met het ministerie Buitenlandse Zaken. Het ministerie heeft Turkije inmiddels om tekst en uitleg gevraagd.

‘Turkije kent geen persvrijheid en behandelt journalisten als criminelen’, reageert NVJ-secretaris Rosa García López. ‘Wereldwijde acties, zoals #journalismisnotacrime, zijn broodnodig om Turkije en andere landen die het niet zo nauw nemen met persvrijheid onder druk te zetten.’