Bij twijfel wél doen

vrijdag 2 oktober 2020

Stages spelen een belangrijke rol, zeker ook in de journalistiek. Je doet er ervaring mee op, ontdekt wat je leuk vindt en wat helemaal niet. De een heeft daarvoor aan één stage meer dan genoeg, de ander wil juist verschillende en lange stages. Ik behoor tot die laatste categorie en kan het iedereen aanraden. Voor je het weet kom je iets tegen waarvan je nooit had gedacht dat je het zo leuk zou vinden.

Foto Sebastiaan ter Burg

In mijn geval was dat ‘iets’ werken bij de radio. Ik had er al een stage op zitten bij een nieuwswebsite en krant: De Utrechtse Internet Courant (DUIC) in – je raadt het al – Utrecht. Daar schreef ik onder andere korte online nieuwsberichten, maar ook langere verhalen voor de krant. Dat vond (en vind) ik hartstikke tof, maar ik dacht: journalistiek heeft nog allerlei andere mogelijkheden.

Toen ik een uitnodiging kreeg voor de NOS Stagepitchdag vorig jaar, had ik dan ook als doel: iets anders proberen. Schrijven vond ik leuk, maar wat was er nog meer? Uiteindelijk kreeg ik een stageplek op de NOS nieuwsredactie van NPO Radio 2. En radio was voor mij onbekend terrein. Wat ik er precies van zou vinden, en of ik het überhaupt zou kunnen, wist ik niet. Maar dat was juist de bedoeling.


Ik luisterde af en toe wel eens radio, maar daar hield het ook wel mee op. “En, wat heb jij met radio?”, werd me regelmatig gevraagd. “Tja… Nog niks eigenlijk.” Maar wat niet is, kan nog komen. En dat was precies wat er gebeurde. We zijn inmiddels ruim een jaar verder en ik werk er nog steeds met heel veel plezier.

Week van de Mediastages

Stagelopen is nu makkelijker gezegd dan gedaan. Thuiswerken is de komende tijd weer de norm, tenzij het echt niet anders kan. Sommige media nemen zelfs even helemaal geen stagiairs aan. Toch zijn er nog steeds genoeg stageopties waar je eens buiten je comfortzone kunt stappen.

Zo is maandag 5 oktober tot en met vrijdag 9 oktober de Week van de Mediastages. Tijdens deze digitale stageweek is er elke dag iets anders te beleven. Mediaprofessionals delen hun kennis en ervaringen via online workshops en masterclasses. Ook is er de hele week een digitale stagemarkt.

Natuurlijk is Vers in de Pers er ook bij! Op woensdag 7 oktober 15.00 uur is namelijk de masterclass Veiligheid in de Journalistiek onder leiding van ons eigen ViP-bestuurslid Marjolein Koster. Tijdens de interactieve online live show praten we met Jacolijn Groesbeek: zij deed onderzoek onder studenten journalistiek die te maken kregen met bedreigingen en zelfs fysiek geweld. Je krijgt tips van Peter ter Velde van PersVeilig over hoe jij veilig je werk kan doen en we bespreken de impact die bedreigingen op je werk kunnen hebben.

Meer weten over waar je toffe stageplekken kunt vinden? Kijk dan eens op mediastages.nl en villamedia.nl/stages.
En vergeet niet ook de vorige artikelen van het ViP-bestuur te lezen. Geschreven door Misha Melita, Youssra Oulad Messaoud, Wouter van Dijke, Rowan Blijd en Tonya Sudiono.

Studenten zijn gratis NVJ lid

Studeer je journalistiek dan ben je gratis lid van de NVJ! Je hoort dan bij Vers in de Pers, de jongerensectie van de NVJ. Je krijgt toegang tot villamedia.nl, je wordt uitgenodigd voor borrels en je kunt je Studentenperskaart aanvragen.

Studentlidmaatschap