Twintig jaar na de Bijlmerramp: verslaggeving in het digitale tijdperk

dinsdag 2 oktober 2012

Donderdag 4 oktober is het exact twintig jaar geleden dat een Israëlisch vrachtvliegtuig neerstortte op twee Bijlmerflats. Inmiddels is de journalistieke werkelijkheid volkomen veranderd met de komst van bijvoorbeeld social media. Aanstaande donderdag wordt tijdens de gratis NVJ-bijeenkomst “Rampverslaggeving anno NU: Niemand ter plaatse, toch leidend in het nieuws!” samengevat hoe redacties destijds opereerden. En komt vooral de vraag aan bod, wat er anno 2012 mogelijk is om accuraat, volledig en snel te werken bij dergelijke verslaggeving.

Hoe verliep de verslaggeving van de Bijlmerramp in 1992? Wie bracht het nieuws toen het eerst? Tijdens de bijeenkomst die wordt georganiseerd door de sectie Internet van de NVJ blikt Peter van der Maat, destijds verslaggever van de NOS, terug op die dag. Social media-specialist Mark Vos van NU.nl komt vertellen wat slimme tools en bronnen zijn die bij rampenverslaggeving kunnen worden ingezet.

Verder met: Brenno de Winter (o.a. NU.nl), Peter van der Ploeg (NRC), Robert Baltus (NOS) en Henk van Ess (verificatiespecialist). Hoofdredacteur Dolf Rogmans van Villamedia is moderator.

Lees ook: “Twintig jaar na de Bijlmerramp: voor Twitter was er de scanner” op www.nieuwereporter.nl

Kijk ook: https://www.youtube.com/watch?v=aTSmFTD9eDs&feature=vmdshb

“Rampverslaggeving anno NU: Niemand ter plaatse, toch leidend in het nieuws!”
Locatie: Dauphine, Prins Bernhardplein 175, Amsterdam
Datum en tijd: 4 oktober 2012 | 19:30 – 22:30 uur
Klik hier voor meer informatie en inschrijven