Twitter moet blokkade Politwoop opheffen

maandag 7 september 2015

In een open brief roepen internationale organisaties voor de mensenrechten en persvrijheid Twitter op om de blokkade op Politwoops op te heffen. Politwoop is een tool van Open State Foundation, waarmee het in 32 landen mogelijk was om verwijderde tweets van politici en diplomaten openbaar te maken. De NVJ is een van de ondertekenaars van de brief.

De ondertekenaars vinden dat de beslissing van Twitter ernstige consequenties heeft voor de persvrijheid en transparantie. Open State Foundation stelt dat het publiek recht heeft op de door hen toegankelijk gemaakte informatie.

De NVJ deelt deze mening. ‘Bij Twitter kies je voor de openbaarheid, dat betekent dat je niet moet rommelen met die openbaarheid', zegt algemeen secretaris Thomas Bruning. 'Een politicus kiest ervoor om iets te delen met zijn publiek, dan is het vreemd dat je vandaag iets anders meent dan gisteren.’

De verklaring van Twitter is dat ze geen onderscheid wil maken tussen de gebruikers, waardoor de één meer mogelijkheden heeft om tweets te verwijderen dan de ander. Volgens de ondertekenaars is er in het geval van politici sprake van andere belangen, waarbij standpunten en toezeggingen gecontroleerd moeten kunnen worden.