Uitglijder van de rechter-commissaris moet zo snel mogelijk worden hersteld

donderdag 24 oktober 2019

NOS-verslaggever Robert Bas is op bevel van de rechter-commissaris in Rotterdam gegijzeld, omdat hij weigert als getuige vragen te beantwoorden in een lopende strafzaak rond een vergismoord in Berkel en Rodenrijs. Hij beroept zich op zijn journalistieke verschoningsrecht, waarmee hij zijn bronnen en zichzelf kan beschermen.  

Een jaar geleden is er een wet aangenomen die juist dit journalistieke recht op bronbescherming borgt. Dit journalistieke verschoningsrecht is cruciaal voor journalisten om hun werk uit te oefenen. "Dat een journalist nu wordt gegijzeld wegens het uitoefenen van zijn beroep is onbegrijpelijk."

In een interview met NOS Radio 1 noemt algemeen secretaris Thomas Bruning het besluit van de rechter-commissaris ‘een uitglijder die zo snel mogelijk moet worden hersteld’. Voor de reputatie van Nederland als persvrij land is dit een heel ongelukkig besluit. Bas is in gijzeling genomen tot maandag. Bas heeft zelf al laten weten dat dit zijn besluit om zich te beroepen op het verschoningsrecht niet zal veranderen.

In een rechtsstaat is het absurd om te worden gegijzeld wegens het uitoefenen van het recht op persvrijheid. De NVJ laat weten dat de hele journalistieke beroepsgroep achter Bas staat. De NVJ zal alle mogelijke druk die zij kan uitoefenen aanwenden om Bas zo snel mogelijk vrij te krijgen.

Zie ook Villamedia