Uitreiking Stan Storimans Prijs op 12 november

woensdag 12 augustus 2009

De eerste Stan Storimans Prijs, genoemd naar de cameraman die vandaag een jaar geleden in Georgië sneuvelde, wordt op donderdag 12 november uitgereikt. Marjolein Storimans, de weduwe van Stan, zal hem overhandigen aan de cameraman of vrouw die tussen 12 augustus 2008 en 12 augustus 2009 de beste visuele bijdrage heeft geleverd aan een nieuws of actualiteitenrubriek op tv of internet

De onafhankelijke jury van deze vakprijs wordt gevormd door Ad van Liempt (NPS, afdeling geschiedenis), Rik Rensen (hoofdredacteur Wereldomroep) en Marga van Praag (voormalig verslaggeefster NOS Journaal). Met dit drietal is een langjarige en brede ervaring op het gebied van de publieke en de commerciële nieuwsvoorziening gebundeld. De organisatie van de prijs is in handen van initiatiefnemers Peter van der Maat (hoofdredacteur NCRV Netwerk) en Henny de Vos (freelance journalist).

Van der Maat: “Met deze prijs willen we natuurlijk Stan eren. Een sublieme cameraman die altijd op de goede plaats stond, nooit een shot miste en daarmee een voorbeeld voor zijn beroepsgroep was. Maar de prijs is ook bedoeld om juist die beroepsgroep eens in de spotlight te zetten. Cameramensen zijn zelf nooit in beeld en doen hun werk in de anonimiteit, maar zonder hen geen nieuws en geen actualiteiten. Niet zelden stellen ze hun leven voor hun werk in de waagschaal en zij zijn het die bij nacht en ontij uitrukken om de nieuws- en achtergrondprogramma’s van het benodigde beeld te voorzien. Dankzij hen krijgt de kijker de gelegenheid om bij het nieuws op de eerste rang te zitten. Er bestaat in ons land voor elke beroepsgroep wel een prijs, maar voor cameramensen was die er nog niet. Het is droevig dat de dood van Stan aanleiding moet zijn om ‘m in te stellen, maar gelijktijdig zorgen we er zo voor dat de naam van Stan voortleeft. En volgens Marjolein zou hij er enorm trots op zijn.”

De jury heeft bepaald dat iedereen die het afgelopen jaar visuele bijdragen heeft geleverd aan (lokale, regionale of landelijke) nieuws- of actualiteitenrubrieken op tv of internet, in aanmerking komt voor de prijs. Per rubriek mogen maximaal 3 reportages worden ingezonden, die van verschillende cameramensen mogen zijn. De inzendingen dienen te worden begeleid door een motivatie van hooguit 1 A4-tje per cameramens, bij voorkeur geschreven door de verslaggever/ redacteur met wie het/de ingezonden onderwerp/en samen is/zijn gemaakt. De jury beoordeelt de kwaliteit van het camerawerk zowel technisch als inhoudelijk en weegt verder de creativiteit, de journalistieke alertheid en de originaliteit. Uiteraard moet de bijdrage van de cameraman of -vrouw essentieel zijn geweest voor de kwaliteit van het onderwerp.

De Stan Storimans Prijs bestaat uit een kunstwerk van beeldend kunstenaar Jeroen Henneman. Financieel wordt de prijs mogelijk gemaakt door RTL Nieuws, NOS Journaal, Nova, Hart van Nederland, EénVandaag, EO Netwerk, NCRV Netwerk, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en Vocas Sales & Services. De uitreiking vindt op donderdag 12 november plaats in het RTL-gebouw op het Mediapark in Hilversum.

De inzendingen moeten uiterlijk 1 oktober op DVD en in 5-voud zijn ingediend bij Henny de Vos, Kievitdwarsstraat 24, 3514 VE Utrecht.