Uitspraak rechtbank over EenVandaag zeer alarmerend

dinsdag 19 april 2016

EenVandaag en twee journalisten van het programma zijn door de rechtbank Amsterdam hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor de schade die is ontstaan na twee uitzendingen over medische apparatuur van het bedrijf Terumo. Ook moet de omroep de uitzendingen rectificeren. De NVJ vindt de uitspraak zeer alarmerend.

EenVandaag besteedde op 23 maart en 15 april vorig jaar aandacht aan fouten bij de productie van injectienaalden van Terumo en gebrekkige controle door Terumo’s Europees distributiecentrum van aan Nederlandse ziekenhuizen verkochte stents en hartkatheters. De rechter oordeelde dat EenVandaag te veel op de uitlatingen van twee klokkenluiders was afgegaan en te weinig eigen onderzoek heeft gedaan.

De betrokken journalisten werken in dienst en onder verantwoordelijkheid van het actualiteitenprogramma EenVandaag, aldus de NVJ. Het is niet gangbaar om de individuele journalist aansprakelijk te stellen. Ook lijken de onderzoekseisen die de rechter stelt, terwijl met meerdere deskundigen en klokkenluiders is gesproken, onbegrijpelijk zwaar.

Het vonnis wordt na 11 mei definitief. EenVandaag gaat in beroep. De NVJ zal op korte termijn met de betrokken programmamakers in overleg treden hoe zij hen bij een hoger beroep kan steunen.

Meer bij Villamedia