Uitzendverbod programma ‘Project P’ toegewezen

maandag 26 mei 2014

RTL mag met verborgen camera gemaakte beelden niet uitzenden. Dat bepaalde de rechter, in een door het Einstein Lyceum, ouders en docenten aangespannen kort geding. Ook beelden waarbij de scholieren met de eerder heimelijk gemaakte opnames werden geconfronteerd, mogen door de omroep niet worden gebruikt. Het materiaal was gemaakt in het kader van ‘Project P’, een programma van RTL waarin het Nederlandse pestprobleem centraal staat.

De bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de leerlingen in deze zaak zwaarder weegt volgens de rechter zwaarder dan het recht op van vrijheid van meningsuiting van RTL. Omstandigheden die hierbij een rol speelden waren het feit dat de school een niet-openbare gelegenheid is die als veilige leeromgeving beschouwd moet kunnen worden en dat de jongste leerlingen pas elf jaar oud zijn en zij er als leerplichtigen niet voor kunnen kiezen om niet naar school te gaan. Ook speelde mee dat RTL geen specifieke misstand op het Einstein College wilde blootleggen, maar aandacht wilde besteden aan pesten in het algemeen.

Ook ten aanzien van de beelden van de confrontatie overwoog de rechter dat een verbod op zijn plaats was. Ondanks het feit dat de gezichten van de gefilmde leerlingen door RTL waren geblurd mogen ze toch niet worden uitgezonden, nu hun identiteit, aldus de rechter, eenvoudig achterhaald kan worden.

Bron: uitspraken.rechtspraak.nl