UWV betaalt gedupeerde zzp’ers terug

dinsdag 31 mei 2011

Het UWV gaat meer dan 5,2 miljoen euro terugstorten aan zzp’ers die onterecht zijn beboet voor fraude. Dat heeft minister Kamp van Sociale Zaken schriftelijk aan de Tweede Kamer laten weten.

Tussen 2004 en 2006 maakten zo’n 3000 ex-werklozen gebruik van de zogenoemde zelfstandigenregeling en zouden zo’n 30 miljoen euro teveel aan WW uitkeringen ontvangen hebben, omdat zij die niet juiste aantal uren hadden opgegeven aan UWV. Deze zzp’ers werden achteraf door UWV geconfronteerd met buitenproportionele terugvorderingen.

Ook de NVJ kreeg een aantal zaken in behandeling waarbij UWV bedragen terugvorderde tot maar liefst 100.000 euro. Die bedragen konden zo hoog oplopen omdat iemand enkele jaren WW kon hebben ontvangen. Een onderzoek van de Ombudsman volgde, waarin de informatievoorziening en de handhaving door het UWV werd veroordeeld.

Freelancesecretaris Patrick Holleman: ‘We hebben als NVJ de betrokken leden bijgestaan in voor hen vervelende en langlopende procedures. Ten onrechte zijn zij beticht geweest van fraude, terwijl het UWV zelf te verwijten was dat zij onduidelijke regels hanteerden voor het starten als zelfstandigen.’