Vacature: Belangenbehartiger bij de NVJ

woensdag 22 februari 2023

De NVJ is op zoek naar een enthousiaste Belangenbehartiger bij de NVJ (32 - 36 uur). Als belangenbehartiger en onderhandelaar bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten in Amsterdam lever je een bijdrage aan een stevig journalistiek landschap waarbinnen journalisten optimaal hun werk kunnen doen. Je vertegenwoordigt de collectieve belangen van de bij ons aangesloten journalisten en ondersteunt hen in de uitoefening van hun vak. Zo realiseer je verbetering van onder meer hun werkomstandigheden, arbeidsvoorwaarden, freelancetarieven, persvrijheid en veiligheid.

Dit ga je doen

Je bent de woordvoerder van een of meer ledengroepen. Denk aan de groep freelancejournalisten, journalisten werkzaam op een specifieke redactie of journalisten die onder een cao vallen. Jij staat voor de collectieve belangen van jouw ledengroep(en) en zoekt steeds naar manieren om deze belangen optimaal te dienen.

Zo uitdagend als je job is, zo divers zijn je werkzaamheden. Het ene moment spreek je met je team de actuele zaken door. Het andere moment heb je een afspraak met journalisten die jouw advies willen hebben over het vormen van een vertegenwoordiging of het krijgen van meer inspraak bij journalistieke eindproducten. En waar je vandaag jouw ledengroep(en) vertegenwoordigt bij onderhandelingen over cao’s, praat je morgen met een werkgever over een reorganisatie en het bijbehorende sociaal plan.

Ook ontwikkel je, samen met de andere afdelingen, nieuwe producten en diensten op het gebied van collectieve belangenbehartiging. Zo bedenk je creatieve oplossingen voor problemen waar journalisten in hun werk tegenaan lopen. Denk aan een indexatiecalculator waarmee journalisten de huidige inflatie kunnen doorberekenen in hun tarieven.

Jouw brede en stevige netwerk van journalisten, werkgevers en media maakt dat je weet wat er speelt. Je benadert de juiste mensen op het juiste moment en creëert zo draagvlak voor onder meer nieuwe cao-afspraken of andere arbeidsvoorwaarden. Met je enthousiasme en deskundigheid trek je ook de aandacht van potentiële nieuwe leden. Zo zorg je dat ons ledenbestand groeit en we steeds meer slagkracht krijgen.

Hier ga je werken

Ons team bestaat, met jou erbij, uit vijf enthousiaste professionals die zich bezighouden met collectieve belangenbehartiging en het voeren van onderhandelingen namens onze leden. We werken nauw samen en zijn goed op de hoogte van elkaars werk. Bijspringen of werk van elkaar overnemen, is dan ook geen probleem. Daarnaast werken we veel samen met de marketing- en communicatieafdeling. Met deze collega’s zetten we continu in op de zichtbaarheid van ons werk en op ledenwerving. Twee tot drie dagen per week treffen we elkaar op kantoor of trek je erop uit naar de plekken waar onze leden werken, zoals krantenredacties in met name de Randstad. Daarnaast kan je in overleg vanuit huis werken.

Dit bieden wij je

Allereerst een dynamische functie waarin je midden in de journalistieke werkelijkheid staat. Daarnaast krijg je een bruto maandsalaris tussen € 3.887,- en € 5.513,- bij een 36-urige werkweek, aangevuld met toeslagen voor het onregelmatige karakter van je functie. We starten met een jaarcontract, waarbij we de intentie hebben dit aan het einde van de looptijd om te zetten in een vast contract.

Dit ben jij

Een belangenbehartiger pur sang. Jouw hart klopt voor de journalistiek en voor de mensen die daarbinnen werkzaam zijn. Contact leggen en mensen aan elkaar verbinden, doe jij graag en goed. Onze leden vinden bij jou altijd een luisterend oor en je doet er
alles aan hun belangen te borgen. Zo vertaal je je moderne kijk op de ontwikkeling van werkvoorwaarden en de arbeidsmarkt feilloos naar acties en activiteiten die van toegevoegde waarde zijn voor onze leden en onze eigen organisatie.

Verder heb je:

  • Minimaal hbo-niveau, en bij voorkeur een juridische of bedrijfseconomische achtergrond;
  • Kennis van de arbeidsmarkt;
  • Bij voorkeur kennis op gebied van pensioenen, of de bereidheid je deze kennis eigen te maken.

Voldoe je nog niet aan alle eisen, maar heb je wel de potentie en ambitie je te ontwikkelen tot een volwaardige belangenbehartiger/onderhandelaar? Ook dan nodigen we je van harte uit te solliciteren, en gaan we met je in gesprek over de mogelijkheden.

Over de Nederlandse Vereniging van Journalisten

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is de grootste beroepsorganisatie voor (foto)journalisten en andere mediaprofessionals in Nederland. Wij vertegenwoordigen ruim 8.000 leden die werkzaam zijn als freelancer, werknemer of starter in de uitgeverijsector, bij de omroepen en in de journalistiek. Onze vereniging is opgericht in 1884 en inmiddels komen wij met ruim veertig medewerkers op voor de belangen van journalisten. We ondersteunen journalisten en bedenken oplossingen voor de journalistieke sector op het gebied van werk en inkomen, persvrijheid en vakontwikkeling. Op ons gezellige kantoor in hartje Amsterdam gaan we informeel met elkaar om, staan we open voor onderlinge feedback en respecteren we ieders persoonlijke balans tussen werk en privé.

Solliciteer nu

Enthousiast? Stuur dan uiterlijk 26 maart 2023 je motivatiebrief en cv naar vacature@nvj.nl onder vermelding van ‘sollicitatie belangenbehartiger’. Wil je eerst meer weten over de functie? Neem dan contact op met Wais Shirbaz, hoofd Werkvoorwaarden, via 06 - 50 23 55 77. Voor vragen over de procedure kun je terecht bij Ingrid van Es, assistent Collectieve Belangenbehartiging, via 020 – 303 97 45.