Vacature programmamedewerker PersVeilig

maandag 25 september 2023

Ter versterking van de organisatie is PersVeilig op zoek naar een programmamedewerker. PersVeilig is de organisatie die de positie van journalisten versterkt tegen agressie, geweld en dreiging. Binnen PersVeilig wordt samengewerkt door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Genootschap van Hoofdredacteuren, het Openbaar Ministerie en de Politie, die dit project in 2019 gestart zijn. De uitvoering berust bij de NVJ.

Gezien de samenstelling van het team hebben we een sterke voorkeur voor een vrouw die als belangrijkste taak de directe ondersteuning heeft van journalisten die melding maken van agressie, geweld of dreiging. Je werkt daarin nauw samen met projectleider Peter ter Velde.

Wat doet PersVeilig

PersVeilig beheert een meldpunt, en helpt journalisten de beste weg te kiezen als zij te maken krijgen met dreiging of agressie, bijvoorbeeld een aangifte. Daarnaast geeft PersVeilig trainingen aan journalisten en redactionele leidinggevenden, hoe zo goed mogelijk preventief te werk te gaan, of hulp te bieden aan collega’s. Redacties worden bijgestaan bij het implementeren van veiligheidsplannen, en er is een brede uitwisseling van kennis met partners en zusterorganisaties, onder andere via evenementen en onderzoek. Aan zelfstandige journalisten worden middelen verstrekt om de veiligheid thuis of op straat te verhogen.

Met dit pakket, en de samenwerking tussen journalistieke organisaties, OM en Politie, is Nederland gidsland geworden: de belangstelling vanuit alle delen van Europa voor PersVeilig is groot.

Dit ga je doen

Zowel het belang van PersVeilig, als de stijgende hulpvraag, maakt dat we onze organisatie uit willen breiden met een medewerker.
Je belangrijkste taken zijn:

 • Eerste aanspreekpunt van het meldpunt en de helpdesk, directe ondersteuning van bedreigde journalisten.
 • Het onderhouden van contact met melders en het vormgeven van follow ups.
 • Verder ontwikkelen van programma’s voor vrouwelijke journalisten.
 • Assisteren bij weerbaarheidstrainingen (op termijn mogelijk het geven van trainingen).

Wie zoeken we

 • Je hebt kennis van het journalistieke handwerk, of kunt je inleven in de wereld van de journalist
 • Je staat stevig in je schoenen
 • Je kunt goed luisteren, bent communicatief sterk
 • Je weet daadkrachtig te handelen als het direct nodig is
 • Je kunt zowel goed in een klein team werken, als zelfstandig
 • Kennis op het gebied van veilig werken /veiligheidskunde is een pré
 • Je bent bereid om eens in de twee weken het meldpunt in het weekeind te bemensen
 • Je vindt het belangrijk bij te dragen aan de training van journalisten

Wat we bieden

Het is een dynamische functie waarin je midden in de journalistieke werkelijkheid staat, en direct bijdraagt aan de veiligheid van journalisten en daarmee de persvrijheid in Nederland. Je werkt samen met gedreven en enthousiaste collega’s, zowel binnen PersVeilig als de NVJ. Je werkplek ligt op een steenworp afstand van het Museumplein in Amsterdam; je kunt ervoor kiezen veelal vanuit huis te werken.

Je dienstverband is gekoppeld aan het project PersVeilig. We starten met een contract tot 1 januari 2025, met de intentie dit te verlengen. Het salaris bedraagt afhankelijk van ervaring en kennis minimaal 3.133 euro en maximaal 4.825 euro bij een voltijd-dienstverband. Een ZZP-constructie is bespreekbaar.

Enthousiast geworden?

Heb je interesse, stuur dan uiterlijk 10 oktober 2023 je motivatiebrief en CV naar vacature@nvj.nl. Voor vragen over de functie kun je contact opnemen met Peter ter Velde, projectleider PersVeilig via 020-3039700 of peter.tervelde@persveilig.nl.