Van vaste dienst naar freelance

donderdag 28 januari 2010

De NVJ Academy biedt een nieuw cursusprogramma aan mensen die als gevolg van reorganisaties vanuit vaste dienst een freelancepraktijk willen opstarten. Vanaf 16 februari start het pilotprogramma, Oriëntatie ZZP – van vaste dienst naar freelance praktijk.

Journalisten die hun baan kwijtraken kunnen vaak twee dingen doen: het volgen van een outplacementtraject of met een vertrekregeling een freelancepraktijk opstarten. ‘Maar veel journalisten weten niet of ze wel geschikt zijn om freelancer te worden’, zegt Yvonne Dankfort. ‘Het sociaal plan voorziet veelal in een vertrekregeling en een traject waarbij je begeleid wordt van werk naar werk. Dat is de keuze die je maakt: of de vertrekregeling, of een outplacement/coachingtraject. Maar veel journalisten hebben er geen flauw benul van wat er komt kijken bij een freelancen.’
In februari start de NVJ Academy een pilot voor redacteuren die betrokken zijn bij reorganisaties. Het programma bestaat uit de trainingsdag Mentaliteit voor een Freelancer van Marjolein Aelberts, directeur van Spoenk.nu en onafhankelijk adviseur. Aan de orde komt onder andere de vraag: welke mentaliteit heeft een beginnende freelancer nodig en welke competenties zijn daarbij belangrijk? Daarna volgen trainingsdagen over ondernemerschap, acquisitie en onderhandelen, afwisselend verzorgd door trainer/coach Peter Schneider en belastingadviesbureau NA&HV.