Verbazing over faillissement BDU

vrijdag 27 september 2019

De NVJ kijkt met verbazing en verontwaardiging naar de gang van zaken bij BDU. Onlangs is een deel van BDU (BDUlokalemedia Noord Holland B.V.) failliet verklaard. Niet lang geleden zijn de exploitatierechten van de betreffende titels overgegaan van TMG naar BDU, inclusief het personeel. De exploitatierechten van de titels gingen vervolgens van BDU naar Rodi, maar het personeel komt nu met lege handen te staan.

Voor de medewerkers bij BDU Alkmaar betekent het faillissement dat zij per direct zijn vrijgesteld van werkzaamheden en dat zij hun baan zullen verliezen. De exploitatierechten van de titels waar zij voor werkten zijn inmiddels overgegaan van BDU naar Rodi, zonder dat daarbij personeel wordt overgenomen. BDU kon dit doen doordat zij het personeel en de exploitatierechten van de titels in verschillende B.V.’s had ondergebracht. Het lijkt erop dat Rodi de exploitatierechten van de titels wel wilde overnemen, maar het personeel dat deze titels maakte niet. Ondertussen is duidelijk geworden dat BDU twee titels van Rodi zal overnemen.

Ook de NVJ ziet dat het voor uitgevers van huis-aan-huis-bladen moeilijk is om het hoofd boven water te houden. Toch is de NVJ teleurgesteld over deze gang van zaken. Door op deze manier te handelen worden de werknemers en de vakbonden zorgvuldig buitenspel gezet. 'We zijn samen met de FNV in overleg met de curator om te bezien of deze gang van zaken aangepakt kan worden', aldus NVJ-secretaris Ellen Bonke. Tegelijkertijd praat de NVJ met de leden en BDU over de parallel aan dit faillissement aangekondigde reorganisatie binnen de overige delen van BDU.


Juridische hulp of advies nodig?

Heb je in verband met deze ontwikkelingen vragen of heb je (juridisch)hulp en/of advies nodig? Neem dan gerust contact op met onze juridische afdeling.