Verbeterd cao-voorstel werkgevers blijft uit, bonden onderbreken het gesprek

dinsdag 31 oktober 2023

Tijdens de cao-onderhandelingen voor het Uitgeverijbedrijf op 26 oktober hebben alle vakbonden – de NVJ, de FNV, het CNV en De Unie - krachtig benadrukt dat het aangeboden salarisvoorstel van de werkgevers verre van toereikend is, en dat zowel werknemers als freelancers een rechtvaardig bod verwachten. Het antwoord van de werkgevers was een eindeloze en verwarrende monoloog waarin ze herhaalden wat ze eerder al hadden voorgesteld.

Ter herinnering: de werkgevers kwamen met een loonbod van 6 procent voor 2024 en 3 procent voor 2025. Daarbij zit nog een addertje in het gras. Want de werkgevers willen beide percentages opsplitsen in een structurele verhoging én een incidentele uitkering, waardoor de structurele loonsverhoging uiteindelijk lager uit gaat komen. Simpel gezegd, zij proberen hiermee de echte loonstijging zo beperkt mogelijk te houden.

  • Lees hier waarom de NVJ een looneis heeft van 15 procent, en hier waarom de cao-onderhandelingen ook voor freelancers belangrijk zijn

Meer duidelijkheid vereist

De werkgevers weigerden concreet te reageren op het verzoek van de bonden voor een eerlijker loonvoorstel. Dit heeft geleid tot het gezamenlijke besluit van NVJ, FNV, CNV en De Unie om het gesprek te onderbreken. Praten is zinloos als er geen heldere en verbeterde voorstellen kunnen komen. ‘We hebben de werkgevers dringend verzocht om vóór onze volgende ontmoeting op 9 november schriftelijke duidelijkheid te geven, zodat we kunnen beoordelen of verdere onderhandelingen zin hebben’, aldus Paul Teixeira, secretaris Dagbladen.

Werkgevers en de acties

De diverse acties voor een beter loon van journalisten van de afgelopen tijd hebben een diepgaande indruk achtergelaten op de diverse sectordirecteuren. Dit bleek uit hun ‘ontstemde’ reacties gericht aan de NVJ-delegatie. ‘De werkgevers betoogden dat we hun voorstellenbrief niet hadden mogen verspreiden en geen acties hadden mogen ondernemen tijdens de lopende onderhandelingen. Journalisten die zich laten horen en zien: het is duidelijk dat zij dat niet gewend zijn.’

Vakbonden trekken gezamenlijk op

De vakbonden zullen samen nadenken over krachtige gezamenlijke acties. De NVJ, de FNV, het CNV en De Unie zullen bijvoorbeeld gezamenlijke uitingen produceren, met bijvoorbeeld het gebruik van de gele actiekleur die nu al in het hele land te zien is bij redacties in actieposters, - vlaggetjes en -buttons. De leden worden hierover volgende week verder geïnformeerd.

Samen staan wij sterk

Het is een cliché, maar wel waar: samen staan wij sterk. Wij zullen blijven vechten voor rechtvaardigheid en eerlijke voorstellen. Blijf sterk en blijf inspireren! We doen dit niet alleen voor financiële beloning, maar voor de erkenning en de toekomst van de journalistiek als een cruciaal beroep in onze democratie.


 

Bekijk Cao-onderhandeling Uitgeverijbedrijf voor het laatste nieuws en alle relevante informatie.

Met meer leden behalen we een beter cao-resultaat. Nodig jij je collega uit om lid te worden? Heel graag. Dan sturen wij je collega een e-mail waarin we naar jou verwijzen.