Verlies aan kwaliteit wordt afgestraft. Altijd.

donderdag 8 september 2016

Het moet niet gekker worden. In navolging van de Persgroep – die eerder de tarieven voor freelance producten ‘gelijktrok’ in een algemeen basistarief en daarmee de tarieven voor zelfstandig (foto)journalisten in veel gevallen verlaagde - kondigt nu ook TMG een forse verlaging op fototarieven aan. 

Kwalitatief hoogwaardige (foto)journalistiek heeft een prijs. Daarover is iedereen het eens. Maar daar houdt het dan ook wel op met die eensgezindheid, want over de hoogte van het aantal euro’s dat die prijs moet vertegenwoordigen, zijn betrokken partijen het volstrekt niet eens. En om het nog wat complexer te maken; ook de lijdende voorwerpen in deze denken er onderling anders over. Waar de één te vuur en te zwaard een minimumtarief verdedigt, wil de ander de vrijheid om zelf te onderhandelen en ziet hij in een minimumtarief eerder een bedreiging dan bescherming.

Ik ga vloeken in de kerk, want alléén met het bestraffende vingertje wijzen naar de uitgeverijen, vind ik te gemakkelijk. Prijzen worden óók bepaald door de omvang van het aanbod, de kwaliteit ervan en door ontwikkelingen in de sector. Genoemde ontwikkelingen stellen opdrachtgevers én aanbieders eigenlijk voor hetzelfde probleem. Hoe voldoende te ‘verdienen’ met het product onafhankelijke (foto)journalistiek in een markt die overspoeld wordt door aanbod en ontwikkelingen én tegelijkertijd gebukt gaat onder terugloop van inkomsten?

Tot zover mijn begrip voor uitgeverijen en voor collega-hoofdredacteuren, die lijdzaam (moeten) toestaan dat – vaak niet vrijwillig verkozen - zelfstandige collega’s met hun diensten geen boterham meer kunnen verdienen. Tot zover het begrip voor freelancers die met de rug tegen de muur akkoord gaan met tarieven én voorwaarden die de vrije en kwalitatief hoogwaardige journalistiek bedreigen. Ik snap ieders motief en heb bovendien makkelijk praten, maar dat neemt niet weg dat de ingeslagen weg een gevaarlijke is. Ik doe daarom een oproep aan opdrachtgevers. Laten we samen kijken naar (innovatieve) oplossingen voor dit probleem en betaal ondertussen onze zelfstandige collega’s naar behoren. U heeft daarbij een groot belang, want de huidige ontwikkeling zal op een dag uw eigen producten de das omdoen. Lezers en gebruikers zijn niet gek. Verlies aan kwaliteit wordt afgestraft. Altijd. En kwaliteit heeft nou eenmaal een prijs.