'Verplicht getuigenverhoor NOS-journalist in vergismoordzaak is dom besluit'

dinsdag 26 februari 2019

De NVJ vindt het akkoord tussen het OM en de advocaat van een verdachte in een moordzaak om een NOS-journalist als getuige te laten horen, een dom besluit. Gesprekken van de journalist met een verdachte werden 'als bijvangst' getapt in het onderzoek naar een vergismoord uit 2014.

 ‘Het lijkt me duidelijk dat de journalist in kwestie een beroep kan en moet doen op bronbescherming en zal zwijgen bij het getuigenverhoor’, reageert algemeen secretaris Thomas Bruning.

Ook de NOS reageert ontstemd. ‘Als in een strafzaak een journalist, in het kader van de uitoefening van zijn journalistieke werkzaamheden, door toedoen van het OM verplicht wordt om als getuige te verschijnen, heeft dat als direct gevolg dat deze journalist zijn werk een stuk moeilijker kan doen’,  zegt Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws. Gelauff wijst erop dat mogelijk nieuwe bronnen door de verplichte getuigenis worden afgeschrikt: ‘En dat terwijl nog geen jaar geleden een wet van kracht is geworden, waarin het beter beschermen van journalisten en hun bronnen juist het uitgangspunt is.’

Bij de vergismoord werd op nieuwjaarsdag 2014 een onschuldige man vermoord die zijn honden uitliet. Een drugsbaron zou het werkelijke doelwit zijn geweest.