Verschraling politieke regionale verslaggeving al langer aan de gang

donderdag 24 maart 2011

Verschraling van de politieke journalistiek in de regio is niet het gevolg van de financiële crisis. Die verschraling was er daarvoor ook al. Dit was één van de conclusies van het debat over de regionale journalistiek dat de NVJ, in samenwerking met Hogeschool Windesheim, organiseerde. Op het debat kwamen meer dan 70 journalisten, hoofdredacteuren, studenten en bestuurders af.

Een jaar geleden nam de gemeente Renswoude een freelance journalist in de arm om raads- en commissievergaderingen te verslaan, omdat de regionale media dat niet meer zouden doen. Een zorgelijke ontwikkeling volgens sommigen, want als de waakhond van de democratie niet blaft, wie dan wel? We moeten echter niet doen alsof de verschraling van de politieke journalistiek iets van de laatste jaren is, was de heersende opvatting onder de aanwezigen, ook in de financiële hoogtijdjaren was die klacht er.

Een groter probleem is de kwaliteit van de huidige berichtgeving. Of deze achteruit is gegaan, is lastig te bepalen, maar de huidige verslaggeving is soms ronduit makkelijk. Rondom de gemeentelijke en provinciale verkiezingen gingen bar weinig berichten over de inhoud van de politieke discussies, bleek uit onderzoek van Hogeschool Windesheim. De meeste media-aandacht ging uit naar politici die rozen uitdeelden of lukraak stellingen poneerden. De bestuurders zelf zijn in zeventig procent van de gevallen ook de bron van de berichtgeving; deskundigen, burgers of andere bronnen werden een stuk minder geraadpleegd.

Bekijk hier een verslag van het debat (wmv)