Verslagenheid om dood Jeroen Oerlemans

zondag 2 oktober 2016

Met grote verslagenheid en geschokt hebben de collega’s van de NVJ en NVF kennis genomen van het overlijden van fotojournalist Jeroen Oerlemans. Jeroen kwam zondag om bij een vuurgevecht in Sirte, Libië. De dader zou een scherpschutter zijn van Islamitische Staat.

 Met Jeroen Oerlemans gaat een groot en moedig fotojournalist verloren. Hij was zeer professioneel en ging uiterst goed voorbereid te werk. Jeroen was zich bewust van de risico's die hij liep en wilde desondanks het verhaal van oorlogsbeelden aan de wereld tonen. Jeroen was ook een zeer betrokken journalist die zijn bijdrage gaf aan onze veiligheidstrainingen en aandacht vroeg voor de nabestaanden van de in 2014 vermoorde persfotograaf James Foley.

 We hebben herinneringen aan een zeer bevlogen journalist en collega die we tijdens zijn gijzeling in 2012 in Syrië zoveel mogelijk hebben bijgestaan. Dat hij nu alsnog slachtoffer is geworden van terreur schokt ons zeer en dat opnieuw een journalist de uitoefening van ons beroep met zijn leven moet bekopen, is voor ons onverteerbaar. Niettemin zullen de NVJ en NVF volhardend en onverschrokken, in samenwerking met  de Europese - (EFJ) en internationale (IFJ) partners, blijven vechten voor de veiligheid van (foto)journalisten. Waar ter wereld zij ook werkzaam zijn.

 Jeroen verdiende altijd al ons respect en zal enorm gemist worden. Ons diepe medeleven gaat uit naar zijn vrouw, kinderen, familieleden, vrienden en collega’s.

Thomas Bruning, algemeen secretaris
Marjan Enzlin, voorzitter

(foto: ANP)