Vier argumenten om je tarief te indexeren

woensdag 8 maart 2023

In februari maakte het CBS het nieuwe inflatiecijfer bekend: 7,6 procent. Wat lager dan in geheel 2022, maar de gemiddelde inflatie bedraagt nog steeds ruim 10 procent. Als jij je tarief niet indexeert, ga je er financieel flink op achteruit. Wij horen natuurlijk van veel fotografen dat indexeren lastig is. Toch al niet riant betalende opdrachtgevers dragen de dure papierprijs en gestegen bezorgkosten aan als argumenten om fototarieven nu niet te verhogen. Alsof jouw kosten niet zijn gestegen! 

Als freelance fotograaf ben je ondernemer, of je daar nu bewust voor gekozen hebt of niet. En daarom zul je zelf het gesprek moeten aangaan over een hoger tarief, in je eentje of samen met collega-freelancers. We geven je graag munitie mee voor dat gesprek, omdat je het verdient en omdat het kan. Wij krijgen namelijk ook berichten van fotografen die wél een prima indexatie hebben ontvangen na onderhandeling met een bestaande opdrachtgever.

Vier argumenten om te indexeren

  • Omdat je er zonder indexatie financieel op achteruitgaat. En niet zo’n klein beetje ook. Met de huidige recordinflatie scheelt het je op jaarbasis ongeveer een maandinkomen! Waarom zou jij met minder genoegen moeten nemen terwijl je dezelfde kwaliteit levert?
  • Omdat je de ook wilt groeien in inkomen zoals journalisten in loondienst. Journalisten in vaste dienst worden op redacties deels gecompenseerd voor de dalende koopkracht doordat de indexatie van hun loon is vastgelegd in de cao. Zo is het cao-loon van journalisten in het uitgeverijbedrijf (DPG en Mediahuis) met bijna 10 procent gestegen – en dat is nog los van de winstuitkering die zij ook vaak ontvangen.
  • Omdat opdrachtgevers hun gestegen kosten (papierprijs, bezorgkosten) óók doorberekenen in hun prijzen. Een NRC op zaterdag kostte in 2019 nog € 3,99, nu € 5,25 – hoe lang hanteer jij al hetzelfde tarief?
  • Omdat je elk jaar meer ervaring opdoet en je expertise toeneemt. Je collega’s in loondienst ontvangen regelmatig een schaal- of tredeverhoging. En hoewel betaling naar senioriteit bij fotografen niet bepalend lijkt voor tarief – een beeld is goed of niet – kan ruime ervaring vaak wel een positieve rol spelen bij een klus, waar de opdrachtgever van profiteert. Dus mag je best wat meer vragen als jouw ruime expertise dat verdient.

Je hebt niets te verliezen door wél te vragen naar een tarief dat past bij de huidige omstandigheden. Kortom, bereken je geïndexeerde tarief met onze tools en stap met een (onderbouwd) verhaal op je opdrachtgever af! Loop je tegen onwelwillende opdrachtgevers aan? Laat het Milen van Boldrik weten. Zij denkt graag met je mee.