Vierde mentorenprogramma gestart: mentee Rens en mentor Sheila blikken terug

dinsdag 20 november 2018

Het vierde NVJ Mentorenprogramma is afgelopen donderdag begonnen met acht koppels. Het komende half jaar gaan de mentees en mentoren aan de slag om samen invulling te geven aan de vraag die de mentee heeft gesteld. De kick-off plaats begon met een terugblik door oud-mentor Sheila Sitalsing en oud-mentee Rens Blom.

De nieuwe lichting mentees en mentoren 2018/2019

De inmiddels freelancende techjournalist Rens Blom had drie grote vragen toen hij aan het NVJ Mentorenprogramma begon. Over zijn stage (en dan het liefst bij de Volkskrant); over zijn afstuderen in 2018; en over zijn twijfel om daarna meteen door te gaan met een master en zo ja, welke dan.

Zijn mentor Sheila Sitalsing regelde een rondleiding bij de Volkskrant, waarna Rens als stagiair aan de slag kon bij de redactie Economie. ‘Ik had niet zoveel met economie, ik ben ook niet zo goed in rekenen. Maar al snel bleek dat de een goed is in rekenen en de ander, zoals ik, gaat op pad en spreekt ondernemers.’ De stage beviel hem erg goed en ook de combinatie met het mentorschap. ‘Je kunt sparren over zaken als invalshoeken en interviews. En wat ook heel fijn was dat als ik een stuk had geschreven waar ik zelf heel blij mee was, ik alsnog serieuze feedback kon vragen aan Sheila.’

Afstuderen en mastervraag

Na zijn stage volgde het afstudeertraject. ‘We bespraken onderwerpen, eventuele gesprekspartners en hoe je iets goed op papier kunt zetten.’ In juli van dit jaar studeerde Rens af aan de School voor Journalistiek in Utrecht met een mooie 8,5. Vervolgens stond zijn mastervraag nog open. ‘Daarover hebben we ook goed zitten sparren, maar vlak voor de deadline wist ik nog niet welke master het moest worden. Omdat het toch geld en tijd kost, heb ik de beslissing een jaar uitgesteld. Met een volgende studie wil ik volgend jaar september beginnen. Ik weet nog niet waarin, maar ik denk wel een studie om zo mezelf verder te specialiseren.’

Dat maakte Rens zo'n fijne mentee

Gedurende het mentorenprogramma spraken Rens en Sheila ongeveer een keer in de maand af. Sheila Sitalsing: ‘We zaten een uur en soms twee uur bij elkaar, net hoe het uitkwam. Er kwamen praktische zaken aan de orde, zoals het doornemen van verhalen maar we namen ook het leven door. Rens was nog jong en had grote vragen, zoals “wat wil ik” en “wat moet ik verder met mijn studie”. Tegelijkertijd had hij zijn gedachten heel goed op een rijtje. Dat maakte Rens zo’n fijne mentee, hij wist precies wat hij uit dit traject wilde halen. Het was superhelder. En dat is ook meteen mijn tip voor andere mentees: het helpt enorm als je weet wat je aan het eind van het mentorenprogramma zou willen weten of wat je zou willen kunnen en wat je eruit wil halen. Dat is voor jezelf fijn en ook voor de mentor, want het geeft je richting.’   

3 tips voor mentees

  • Maak je doelen helder en realistisch. Weet wat je aan het eind van mentorenprogramma zou willen weten of wat je zou willen kunnen.
  • Steek er tijd in, neem het mentorenprogramma serieus (dat geldt ook voor mentoren) en stel deadlines voor jezelf.
  • Plan je afspraken zorgvuldig en neem zelf het initiatief; jij wilt iets bereiken en daar moet je soms wat moeite voor doen.

Bonustips

  • Durf je kwetsbaar op te stellen, juist dan ga je groeien.
  • Ga op zoek naar het unieke in jezelf en probeer dat te vergroten.
  • Maak samen een goed plan en realiseer je misschien wel twee of drie gesprekken nodig hebt om echt de diepte in te kunnen gaan.
  • Met een mentor kun je veel bespreken, maar soms is het gebruik maken van een netwerk handig. Je mentor kan je voor een bepaald onderdeel misschien ook doorverwijzen naar een andere expert.
  • Loopt het niet lekker? Trek dan vroegtijdig aan de bel bij de NVJ.
  • Hou een blog bij. In een blog kun je je gedachten structureren, maar het is ook leuk en leerzaam voor andere jonge journalisten.