Vijf redenen om naar #NVFBeeld te komen

maandag 12 maart 2018

Het gaat een mooi NVFBEELD/Actueel programma  worden op 27 maart in Beeld en Geluid in Hilversum. De aftrap wordt gedaan door een aantal jonge talenten die hun laatste projecten presenteren en feedback vanuit de zaal verwachten. Ons bestuurslid Martine Krekelaar, die ook de “in beeld” rubriek op onze website en in Villamedia verzorgt, is hier de moderator.

Foto: Klaas Jan van der Weij

Klaas Jan van der Weij en Vincent Jannink

Klaas Jan van der Weij en Vincent Jannink komen met hun (beeld)verhaal over hun ervaringen in Zuid-Korea, tijdens de Olympische Spelen. Hoe hebben ze daar hun werk kunnen doen? Wat is de grote vrijheid van Klaas Jan om als eenling te opereren?  Welke problemen brengt dit ook met zich mee? 

Op de website Villamedia staat een prachtige spread van Klaas Jan  waar het verdriet van de verloren 10K van Sven Kramer afspat. De foto blijf je bekijken. De top sportman die alles heeft gewonnen behalve Olympisch goud…. met de verslagenheid van zijn trainer..  

Hoe Vincent in een team met Jerry Lampen en Koen van Weel heeft kunnen werken was onlangs te lezen in een mooi artikel op de NSP-website. Ik ben erg benieuwd naar zijn ervaringen hoe de beelden zo snel mogelijk richting de ANP desk gestuurd konden worden. Welke fotoposities zijn ingenomen? Hoe zijn de keuzes bepaald? Temperatuur? Transport? Onderkomen? Transmissie? Onderwerpen genoeg om een uur te vullen. Dit verhaal is natuurlijk niet compleet zonder de nu al iconische beelden van beide heren. 

Er verandert veel in het fotojournalistieke landschap 

Welke positie moeten we als NVF innemen om onze leden op alle vlakken te kunnen faciliteren? Het is hoog tijd om de stand van verschillende lopende zaken op een rij te zetten. Allereerst wil ik duidelijkheid verschaffen over de verhouding tussen de NVF en Dupho. Daaraan zit natuurlijk het tweede onderwerp gekoppeld dat om uitleg vraagt: Pictoright. De bijzondere structuur van deze auteursrechtenorganisatie,die op dit moment onze auteursrechten behartigt, vraagt om uitleg. 

De Zilveren Camera is onlangs uitgereikt  

Er is veel te doen geweest over de indrukwekkende winnende serie van Chris Keulen ten opzichte van twee andere harde journalistieke kanshebbers. Zelf zit ik in het bestuur van de Zilveren Camera en heb dus ook het juryproces van dichtbij gevolgd. De beslissing tussen de twee finalisten voor de hoofdprijs viel na stemming met de kleinst mogelijke meerderheid: 126 tegen 124. De interessante discussie die in Museum Hilversum ontstond geeft de Zilveren Camera reden om naar de toekomst te kijken.  

Op 25 maart (twee dagen voor ons event) is er een bijeenkomst over de Zilveren Camera waarbij iedereen welkom is. 

In de burgerzaal van het gemeentehuis te Hilversum is alle ruimte om de meningen te uiten.  Meer informatie over deze Zilveren Camera bijeenkomst is te vinden op de Facebookpagina van de Zilveren Camera. Mede met jullie geluid kan de Zilveren Camera, met volgend jaar het 70- jarige bestaan in het vooruitzicht, met vertrouwen de toekomst in. Op onze eigen bijeenkomst van 27 maart, zullen we hier wel even op terug komen. 

Stand van zaken bij de Persgroep

Rosa García López, secretaris van NVF, zal uiteenzetten hoe bij de Persgroep de stand van zaken voor de fotografen is en ze geeft aan wat wij als NVF hieraan (kunnen) doen. 

Kortom: we hebben volgens mij een inhoudelijk ijzersterk NVFBEELD/Actueel programma in elkaar gevlochten waarin jullie gehoord zullen worden.

Tot ziens op 27 maart in Hilversums bij Beeld en Geluid! ( 14:00 uur – 18:00 uur )