Vijf vragen over de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers

dinsdag 18 juli 2017

De formatieklok tikt door deze zomer en zzp’ers zijn een politiek heet hangijzer. Vandaar dat de NVJ op de valreep voor de vakantieperiode vijf vragen aan zelfstandige (foto)journalisten wil stellen over de arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zzp’ers.

Ruim driekwart van de zzp’ers is niet verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid. Je hoéft je niet te verzekeren - misschien heb je een hele goede buffer opgebouwd - maar de meeste zzp’ers hebben geen aov omdat ze zich deze simpelweg niet kunnen veroorloven. Wel zijn er in de afgelopen jaren steeds meer initiatieven voor zzp’ers op de markt gekomen die een alternatief zijn voor de traditionele verzekeringen.

De NVJ wil graag weten wat zelfstandige (foto)journalisten al dan niet hebben geregeld. Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten? Of juist niet? Ben je bij een Broodfonds aangesloten? Zou een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht moeten worden? En wat vind je van het idee als in de (foto)journalistieke branche wordt geëxperimenteerd met een vrijwillige, flexibele verzekering waarbij toelating door verzekeraars wordt gegarandeerd?