ViP onderzoekt arbeidspositie jonge journalisten

maandag 4 februari 2013


De jongerensectie van de NVJ, Vers in de Pers (ViP) is een onderzoek gestart naar de arbeidsmarktpositie van jonge journalisten. De onderzoekers willen onder meer naar boven halen wat de perspectieven zijn . “Dan moet je denken aan bijvoorbeeld specialisaties die nu ondervertegenwoordigd zijn op een redactie”, aldus Marloes Lemsom, voorzitter van ViP. De resultaten van het onderzoek zullen worden gepresenteerd op 21 maart tijdens de Nyenrode-conferentie over opleidingen en journalistieke beroepspraktijk, die voorafgaat aan de presentatie van de teams voor De Tegel Toekomstprijs en de uitreiking ‘s avonds van de jaarlijkse De Tegel.

De onderzoekers zullen ondermeer bij een aantal redacties het aantal fte in kaart brengen en de verwachtingen peilen voor de komende jaren. Hierbij wordt ook gekeken naar leeftijdsverhoudingen of de verhouding tussen freelance en vast dienstverband. Hoofdredacteuren en andere verantwoordelijken zullen worden ondervraagd over hun ervaringen met afgestudeerde journalisten, over typische beginnersfouten, hun specifieke wensen en over de aansluiting tussen opleidingen en beroepspraktijk. Ook de zogenoemde Plasterk-journalisten worden benaderd en gevraagd naar hun ervaringen die zij hebben opgedaan en op welke plek zij terecht zijn gekomen. Marloes Lemsom: “Met dit onderzoek willen we naar boven halen hoe de arbeidsmarkt voor jonge journalisten er uitziet nu en over pakweg vijf jaar.”

Het onderzoek richt zich op zowel dagblad, tijdschrift, radio, televisie en internet, lokaal, regionaal en nationaal.

De Nyenrode-conferentie wordt gehouden op 21 maart in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Meer informatie volgt binnenkort op deze site.

Volg het onderzoek van ViP ook via Facebook en Twitter

Lees ook het alumni-onderzoek dat tijdens de vorige editie van de Nyenrode-conferentie in 2010 werd gepresenteerd: Afstudeerrichting sluit niet aan op praktijk