ViP online live show: Veiligheid in de journalistiek tijdens je stage of (bij)baan

donderdag 1 oktober 2020

Wist jij dat 61% van de journalisten weleens bedreigd wordt? En wil je weten wat jij kan doen om veilig te werken tijdens je stage of (bij)baan? Kom naar de live show van Vers in de Pers van de NVJ op woensdag 7 oktober a.s. van 15.00 – 16.00 uur. Dit online event wordt gehost door Mediastages in samenwerking met de Dutch Media Week en PersVeilig. Meld je aan!

De veiligheid van journalisten is niet vanzelfsprekend; bedreigingen op social media, fysiek geweld tegen (foto)journalisten bij demonstraties en voetbalwedstrijden, presentator Tim Hofman die een gebroken kaak werd geslagen. Bekende voorbeelden, maar helaas kun jij ook tijdens je stage of (bij)baan in de media te maken krijgen met deze minder leuke kant van het vak.

Hoe bescherm je je tegen online bedreigingen of fysiek geweld?

Tijdens de interactieve online live show onder leiding van Marjolein Koster (freelance journaliste en Vers in de Pers bestuurslid) praten we met Jacolijn Groesbeek die onderzoek heeft gedaan onder studenten journalistiek die te maken kregen met bedreigingen en zelfs fysiek geweld. Je krijgt tips van Peter ter Velde van PersVeilig over hoe jij veilig je werk kan doen en we bespreken met ervaringsdeskundigen de impact die bedreigingen op je werk kunnen hebben.

Impact

Hoe objectief kun je blijven als je eigen veiligheid in het geding blijkt? Hoe kun je ervoor zorgen dat het niet persoonlijk wordt? Waar kun je terecht? En welke impact kan het op je leven hebben? Helaas wordt dit onderwerp nog niet uitgebreid op de hogescholen journalistiek besproken en rust er een zelfs een taboe op. Dit móeten we doorbreken.                                      

Wees erbij!

Daarom nodigt Vers in de Pers je uit om woensdag 7 oktober vanaf 15.00u online aan te schuiven, gewoon achter je eigen laptop of via je mobiele telefoon. Je kunt je vragen stellen tijdens de show en we staan ook via de chat klaar om je (kan anoniem) te woord te staan, als je wilt praten als je je niet veilig voelt tijdens je werk. Meld je aan!

Vers in de Pers is de jongerensectie van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, voor studenten en starters in de journalistiek