Vliegende start Zoek Het Uit

donderdag 16 september 2021

Twee toppers uit de Nederlandse onderzoeksjournalistiek hebben vrijdag 10 september de leergang Zoek Het Uit — leidinggeven aan journalistiek onderzoek, een vliegende start gegeven. Nieuwsuur-journalist Bas Haan en zijn hoofdredacteur Joost Oranje, prijswinnende journalisten met een lange staat van dienst, sloten de eerste van zes trainingsdagen van de Zoek Het Uit editie 2021 af.

Foto Evert Bruinekool

Beide Masterclass-gasten waren zelf in het nieuws. Haan omdat zijn boek over de Deventer Moordzaak is verfilmd als De Veroordeling en bij de première juichende kritieken oogstte. Joost Oranje maakte enkele dagen voor de masterclass bekend dat hij gaat stoppen als Nieuwsuur-hoofdredacteur, om de gezamenlijke onderzoeksjournalistiek van Nieuwsuur en NOS Nieuws te gaan coördineren.
Haan en Oranje deelden hun rijke ervaring met de groep van veertien Zoek Het Uit-deelnemers, in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Met veel praktijkvoorbeelden schetsten zij hun gezamenlijke én onderscheidende verantwoordelijkheden in succesvol journalistiek onderzoek.

Zoek Het Uit is het gezamenlijke opleidingsprogramma van de NVJ Academy en de VVOJ, gesteund door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. De initiatiefnemers hebben de krachten gebundeld om het ecosysteem voor onderzoeksjournalistiek te versterken. Chefs spelen in dat ecosysteem een cruciale rol. Zeker sinds redacties steeds meer zijn gaan doen met steeds minder geld, is het aan leidinggevenden om onderscheidend onderzoek te waarborgen, te stimuleren en te faciliteren.
Net als in de eerste editie van Zoek Het Uit, in 2020, hebben de 'chefs tegels lichten' die de leergang volgen een zeer diverse achtergrond, van landelijke tot lokale journalistiek, van geschreven pers en omroepen tot online platforms. In een serie hoogwaardige trainingen verdiepen zij hun kennis en ervaring die nodig zijn als verantwoordelijke voor een redactie die journalistiek onderzoek pleegt.