Volkstribunaal onderzoekt moorden op journalisten

maandag 1 november 2021

Een volkstribunaal gaat moorden op journalisten onderzoeken. Dit initiatief van drie persvrijheidsorganisaties gaat dinsdag 2 november van start op de Internationale Dag tegen Straffeloosheid van Misdaden tegen Journalisten.
 


Vrijwel iedere week wordt ergens ter wereld een journalist vermoord. Deze moorden blijven vaker dan andere moorden onbestraft. Daarom besloot Free Press Unlimited samen met twee andere persvrijheidsorganisaties om zélf maar een 'volkstribunaal' te beginnen. 

De internationale organisaties die het tribunaal in Den Haag opgericht hebben zijn Free Press Unlimited, Reporters Without Borders en Committee to Protect Journalists. 

Het Volkstribunaal voor de moord op journalisten zal in eerste instantie de regeringen van Sri Lanka, Mexico en Syrië aanklagen voor het niet berechten van de moorden op Lasantha Wickrematunge, Miguel Ángel López Velasco en Nabil Al-Sharbaji.

Bij de aftrap zullen enkele mensen getuigenissen afleggen, en één van hen is Jeroen Akkermans, die in 2008 zijn collega en cameraman Stan Storimans verloor bij een raketinslag in Georgië. Hij sprak er vandaag over op Radio 1. 
Luister hier een interview op Radio 1 terug met Jeroen Akkermans en directeur van Free Press Unlimited Leon Willems over een Volkstribunaal van cold cases van journalisten. 

De openingshoorzitting vindt plaats op 2 november vanaf 09:00 uur en wordt live gestreamd.