Vragen over je nieuwe contract ANP Foto? Stel ze aan onze juristen

donderdag 27 oktober 2022

De directie van het ANP heeft de NVJ/NVF eerder dit jaar laten weten nieuwe contracten aan hun fotografen te willen voorleggen. Onlangs heeft het ANP tijdens een bijeenkomst contracten toegelicht en de meeste fotografen een nieuw contract gestuurd. Fotografen met vragen over hun nieuwe ANP-contract kunnen terecht bij de juristen van de NVJ.

Het ANP geeft aan dat de nieuwe contracten kostenneutraal zijn. Naar eigen zeggen voeren zij deze contracten niet door om hun winst te verhogen, maar om een wirwar aan contracten gelijk te trekken. De NVJ/NVF kreeg weliswaar inzage in de contracten, maar het was niet mogelijk om onderdelen te wijzigen. Dat was echter wel de wens van de NVJ/NVF. 

Laat je informeren voordat je tekent

Fotojournalisten die NVJ-lid zijn kunnen terecht bij onze juristen. Het is goed om je te laten informeren voordat je een nieuw contract tekent. Dus heb jij inhoudelijke vragen? Of vraag jij je af wat te doen bij dit nieuwe contract? Onze juristen staan je graag te woord tijdens het telefonisch spreekuur van 14:00-17:00 uur (020-30 39 700). Je kunt ze ook per mail benaderen (juridisch@nvj.nl).

Overleg NVJ/NVF en ANP

De NVJ/NVF en het ANP hebben in het verleden regelmatig gesprekken gevoerd waarin kwesties zoals lage minimumtarieven worden besproken. Hoewel de gesprekken in goede sfeer verlopen, blijft het aan de kant van het ANP bij luisteren en vinden er geen aanpassingen plaats. Zo kunnen fotojournalisten niet hun eigen minimumtarief instellen en is het ook niet mogelijk om bepaalde ‘klanten’ in de beeldbank uit te zetten. De NVJ/NVF betreurt dat uiteraard. Maak daarom zelf de afweging op welke wijze je wel of niet met deze opdrachtgever in zee kunt gaan. 

Bovenstaand bericht is een update van een eerdere versie.