Vragen over nieuw contract ANP Foto? Vraag het onze juristen

donderdag 14 april 2022

De directie van ANP heeft NVF laten weten nieuwe contracten aan hun fotografen te willen voorleggen. Ontvang je een nieuw contract en heb je vragen over de inhoud? Neem dan contact op met een van de juristen van de NVJ.

ANP heeft NVF laten weten dat de nieuwe contracten kostenneutraal zijn. Dat wil zeggen dat ANP - naar eigen zeggen - deze contracten niet doorvoert om hun winst te verhogen, maar alleen om een wirwar aan contracten gelijk te trekken. De NVF kreeg weliswaar inzage en kon vragen stellen maar het was niet mogelijk om iets te wijzigen aan de contracten. Dat was echter wel haar wens, aldus de NVF. 

Fotojournalisten die lid zijn en vragen hebben over de inhoud van de nieuwe contracten óf wat te doen bij dit nieuwe contract, kunnen contact opnemen met onze juristen via juridisch@nvj.nl of via het juridisch spreekuur tussen 14:00 en 17:00 via 020-30 39 700

Overleg NVF en ANP

NVF en ANP voeren al langere tijd overleg waarin kwesties zoals lage minimumtarieven worden besproken. Hoewel de gesprekken in goede sfeer verlopen, blijft het aan de kant van ANP bij luisteren en kunnen er geen aanpassingen plaatsvinden. Zo kunnen fotojournalisten niet hun eigen minimumtarief instellen en is het ook niet mogelijk om bepaalde ‘klanten’ in de beeldbank uit te zetten.

Meer informatie hierover kun je lezen in de nieuwsbrief van NVF die eind april verschijnt.