De vreemde schuiver van Hollandse Hoogte

woensdag 10 juni 2015

Zoals bijna iedereen in de fotografie hebben Hollandse Hoogte en zijn fotografen last van de belabberde markt voor beeldmakers.  Dat geeft spanningen die de afgelopen maanden hoog opliepen. Zo hoog, dat de directie twee fotografen uit de stal van HH de deur wees. Ze wilde Hans Hordijk en Roel Visser niet langer vertegenwoordigen. Zij  kregen de boodschap dat hun lopende contracten op een laag pitje konden worden uitgediend, maar dat het daarna afgelopen was.

Daar had het bij moeten blijven maar de directie ging nog een stap verder en maakte daarbij een vreemde schuiver. Nauwelijks bekomen van de aangetekende brief waarin hun de wacht was aangezegd, kregen Hordijk en Visser een tweede bericht van de baas van HH: het contract werd met onmiddellijke ingang opgezegd. Het aangekondigde ontslag werd, zeg maar, omgezet in ontslag op staande voet.

Wat hadden de twee misdaan? Ze hadden contact gehad met Villamedia. Dat moet iedere journalist, schrijvend of fotograferend, een gruwel zijn: collega's die in hun broodwinning worden geraakt omdat ze de pers te woord staan. Zeker, er zijn omstandigheden waarin de ene partij de andere kan vragen een bepaalde vertrouwelijkheid in acht te nemen, maar dat stadium was in de kwestie tussen de HH-directie en haar fotografen al lang voorbij.

Er werd al maanden hierover gediscussieerd op sociale media, er waren sessies met tientallen fotografen.  Zoiets komt dan natuurlijk terecht bij de redactie van Villamedia en die gaat dan vanzelfsprekend aan de slag en wat rondbellen. Het moet ook vanzelfsprekend zijn dat journalisten reageren en de gevraagde toelichting geven. Dat mag voor een organisatie met een journalistieke achtergrond (en zo mogen we HH toch nog wel zien) nooit een grond voor ontslag zijn, tenzij de betrokkene het te bont maakt en de grens van het rechtmatige overschrijdt. Daarvan lijkt mij echt geen sprake in de zaak van HH versus Hordijk en Visser. Wellicht is dat een vraag waarop juristen in de nu lopende procedures lekker kunnen kluiven maar zo ver had de directie het niet moeten laten komen.

Daarom, beste Bas en Roel,  ga terug naar die eerste opzegging,  zeg dat Hans en Roel die tweede oprisping van jullie mogen vergeten. Maak het gebaar zodat de vereniging van HH-fotografen weer kan functioneren in belang van iedereen.