Vrijlating journalisten Arctic Sunrise geëist

vrijdag 4 oktober 2013

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) en de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) eisen de onmiddellijke vrijlating van de Russische fotograaf Denis Sinyakov en de Britse videoreporter Kieron Bryan, die in Rusland in voorlopige hechtenis zitten. Beide journalisten waren aan boord van het Greenpeace-schip dat op 19 september werd onderschept in Russische Arctische wateren.

De beslissing om Sinyakov en Bryan twee maanden in voorarrest te houden is diep verontrustend en een schending van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting.
De NVJ vindt net als de Russische Unie van Journalisten de arrestatie en verlengde detentie een gevaarlijke aanval op de status van de journalistieke beroepsgroep in de samenleving.
Bovendien blijft het niet bij dit ene voorval, aldus de NVJ. Zo werd afgelopen maandag bekendgemaakt dat de Nederlandse fotograaf Rob Hornstra niet meer in Rusland mag werken. De Russische overheid heeft hem geen nieuw visum verstrekt. Hornstra werkt sinds 2009 samen met schrijver/filmmaker Arnold van Bruggen aan het Sochi Project, hun vijfjarige journalistieke project over de Olympische regio rond Sochi, Rusland.

Greenpeace organiseert zaterdag 5 oktober wereldwijd de Global Day of Solidarity, een vreedzame bijeenkomst om solidariteit te tonen met de 30 actievoerders en journalisten van de Arctic Sunrise.
De demonstratie in Nederland begint om 14.00 uur bij de Russische ambassade in Den Haag.
De 28 actievoerders en twee journalisten van de Arctic Sunrise wilden de aandacht vestigen op olieboringen in het Russische deel van het Noordpoolgebied.