De waarheid om zeep geholpen

dinsdag 27 oktober 2020

OPINIE - Ongetwijfeld zal de redactie van het gratis verspreide blad Gezond Verstand onder de bezielende leiding van voormalig correspondent Karel van Wolferen (79) zich een slag in de rondte gewerkt hebben om alle halve waarheden, desinformatie, alternatieve feiten en complottheorieën te verzamelen, op te schrijven en te verspreiden. Ophef ontstond over de verspreiding van het blad via de kiosken van Bruna. Laconiek beroept het moederbedrijf van Bruna, Audax, zich op het vrije woord.

Zonder enig bewijs beweert de gewezen correspondent dat het COVID-virus op een Amerikaanse legerbasis  is ontwikkeld om zo de wereld te vaccineren inclusief digitale chip. Orwells 1984 revisited. Volgens een van de complottheorieën worden kinderen in satanische rituelen door de elite misbruikt, een duister netwerk waar ook het Koningshuis deel van uit zou maken. Messias D. Trump is gezonden om een einde hieraan te maken.

Het bedenken en verspreiden van alternatieve feiten is zo oud als de mensheid. Hele religies zijn erop gebaseerd. Volgens sommigen leeft Hitler ergens in de anonimiteit, evenals Elvis Presley en oud-president John Kennedy. In social media als Twitter en Facebook verspreiden de geruchten en nepnieuws-verhalen zich in bredere kring sneller dan voorheen. Trump en in Nederland Baudet bedienen zich voortdurend van alternatieve feiten en complottheorieën, waardoor ze een zekere legitimiteit verkrijgen.

Het Gezond Verstand telt een oplage van honderdduizend exemplaren. Geschatte kosten: rond de zestigduizend euro. De kosten zijn gedekt door financiële garanties van medeoprichter en ondernemer Jan van Aken en drie andere ondernemers. In hun droom hopen de initiatiefnemers op financiering door de nog te werven abonnees.  

Journalisten die hun vak serieus nemen dienen die verhalen te checken (zoals CNN en New York Times en Washington Post steeds doen) en te weerspreken met feiten, wetenschappelijk onderbouwde en verifieerbare verhalen. Bij dezen de oproep om dat massaal te doen.