Waarom doe jíj mee aan het crowdfundingsproject van de NVJ?

woensdag 16 mei 2012

Heb jij ook een briljant idee voor een journalistiek project, doe dan mee aan het crowdfundingsproject op de Grote Freelancersdag, die op 5 juni wordt gehouden in Amersfoort. Het deelnemersgeld van die dag wordt toegewezen aan een journalistiek project dat door een van de deelnemers is ingediend.

Marianne Lamers en Jerry van der Weert
www.rafel.nl

Waarom doe je mee aan het crowdfunding project?
“Wij denken met dit project een belangrijke stem te kunnen vervullen in het maatschappelijke debat rondom de werkstraf en vinden het daarom interessant om het publiek in dit stadium al mee te laten delen in ons project. Daarnaast hebben we tot nu toe onvoldoende financiële middelen kunnen vinden om ons project mee te financieren.”

Met welk journalistiek project probeer je de geldprijs te winnen?
“In het najaar van 2011 is Rafel, het beeld- en tekstbureau dat is opgezet door fotograaf Jerry van der Weert en journalist Marianne Lamers, gestart met het project rondom de werkstraf in Nederland, een onderwerp dat al jaren volop in de publieke belangstelling staat en regelmatig emotionele reacties oproept. Met ons project rondom de werkstraf -dat bestaat uit journalistieke publicaties in onder andere Het Parool en NRC Handelsblad, een boek en een expositie die in oktober staan gepland, denken wij Nederlanders een ander, reëler beeld te kunnen laten zien van die werkstraf.”
De wereld van de werkstraf ziet er overal in Nederland anders uit. In Amsterdam hebben werkmeesters en werkgestraften te maken met de prikkels van de straat, in de duinen van Schoorl ervaren de werkmeesters de natuur om hen heen als een ‘machtig jongensboek’, in Den Haag zijn het de bejaarde bewoners van een verzorgingshuis die mede de sfeer bepalen. Het is vanwege de unieke kenmerken van iedere plek dat we hebben gekozen om, verspreid over tien maanden, op acht verschillende plekken in Nederland te gaan kijken.
Een oordeel vellen over de zin of onzin van werkstraffen willen we niet, maar we zijn wel geïnteresseerd in de belevingswereld van de werkmeester en de gestrafte en de interactie met de samenleving.”

Wat heb je tot nog toe gedaan om de financiering rond te krijgen?
“Onze productiekosten schatten we op €34.000,-. Van de verschillende aanvragen die we hebben ingediend bij journalistieke fondsen (Anna Cornelis, Sem Presser en het FBJP), heeft tot nu toe alleen het FBJP onze subsidieaanvraag met €1750,- gehonoreerd. Daarnaast hebben we €700,- betaald gekregen voor onze publicatie in Het Parool afgelopen december, en betaalt NRC Handelsblad ons €1000,- voor een deel van ons project dat de krant deze zomer zal publiceren. Ook staan we op de crowdfundingssite nieuwspost.nl. Reclassering Nederland heeft aangegeven een aantal boeken voor haar personeel aan te willen schaffen.”Annemiek Verbeek (tekst) en Mona van den Berg (fotografie)
www.annemiekverbeek.nl
www.monavandenberg.nl

Waarom doe je mee aan het crowdfunding traject?
“We doen mee aan het crowdfunding-traject omdat het een fantastische manier is om ons project onder de aandacht te brengen. Onze aanpak is noga arbeidsintensief, dus elke euro steun is meer dan welkom.”

Met welk journalistiek project probeer je de geldprijs te winnen?
“We waren allebei gegrepen door het ontroerende en tegelijkertijd grappige en luchtige programma Op volle Toeren - waarin Ali B. rappers matcht aan iconen van de Nederlandse volksmuziek. Wie zijn die jongens? Gaat het ze echt alleen om alleen om stoere taal, geld en vrouwen, of koesteren ze dat imago tegen beter weten in? Veel van de jongens hebben inderdaad een verleden op straat en/of in de gevangenis, maar hebben tegelijkertijd een klein hart een zetten zich door middel van hun muziek in voor jongeren (bijvoorbeeld buurtwerk). Veel zijn vader geworden, ze nemen hun verantwoordelijkheid en werken hard. Door diepte-interviews te combineren met fotografie en reportages, ontstaat een goed beeld van het dagelijks leven van deze jongens.”

Wat heb je tot nog toe gedaan om de financiering rond te krijgen?
“Er zijn al wat contacten met uitgevers. Ook het management van Ali B. is enthousiast over het project. Zij willen ons helpen (mede-)financiering te krijgen bij de TROS.Asha ten Broeke
www.ashatenbroeke.nl

Waarom doe je mee aan het crowdfunding traject?
"Omdat een wetenschapsjournalistiek boek schrijven een heerlijk en inspirerend, maar ook een tijdrovend en duur project is. Jammer genoeg zijn de voorschotten die uitgeverijen bieden in Nederland zo klein dat je daarvan niet alle reizen, research en schrijftijd kunt bekostigen. Dus dan maar op zoek naar een alternatieve manier. Crowdfunding vind ik een hele sympathieke; ik heb zelf ook al een paar keer geld gedoneerd aan een mooi journalistiek project dat er anders niet was gekomen, en daarna genoten van het mede door mij mogelijk gemaakte resultaat."

Met welk journalistiek project probeer je de geldprijs te winnen?
"Met mijn derde boek wil ik weer het raakvlak van wetenschap en maatschappij opzoeken. Deze keer wil ik echt iets toevoegen aan onze ideeën over homoseksualiteit en de oorzaken daarvan. De huidige theorie is dat het in de genen zou zitten, of zou komen doordat een foetus in de baarmoeder aan afwijkende hoeveelheden testosteron wordt blootgesteld. Wie kritisch naar het wetenschappelijk onderzoek kijkt (zoals ik graag doe), ziet echter dat er meer aan de hand is. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat wanneer de ene helft van een eeneiige tweeling homo is, de kans dat de andere ook homo is zo’n 50 procent is. Aangezien eeneiige tweelingen genetisch identiek zijn, en bovendien in dezelfde baarmoederlijke omstandigheden een foetus waren, moet er dus meer aan de hand zijn dan de aloude verklaring voor homoseksualiteit dat genen en testosteron alles uitmaken. Ik wil boven water krijgen wat dat ’meer’ is, en waarom wetenschappers er niet meer naar zoeken."

Wat heb je tot nog toe gedaan om de financiering rond te krijgen?
"Ik heb een voor Nederlandse begrippen over zeer redelijk voorschot onderhandeld bij m’n uitgever."Anne Dilven
Shaho's confrontatie - Irak 14 jaar later; www.opwegnaarirak.nl

Waarom doe je mee aan het crowdfunding traject?
“Als beginnend journalist is het erg lastig om in aanmerking te komen voor subsidies. Ik ben geen gevestigd producent, heb geen uitzendgarantie, maar had wel een heel mooi idee.
Maar zonder geld zou het idee niet levensvatbaar zijn. Op zoek naar een creatieve oplossing kwam ik uit bij crowdfunding. Het concept van crowdfunding sprak me enorm aan, omdat je met een grote groep mensen die een relatief klein bedrag doneren, een heleboel kunt doen. Tegelijkertijd was het ook een mooie manier om de legitimiteit van mijn enthousiasme voor het idee te toetsen; als ik niet genoeg mensen gemotiveerd zou krijgen om mijn plan te steunen, zou het mislukken.”

Met welk journalistieke project probeer je de geldprijs te winnen?
“Ik ben bezig met een documentaire over Shaho Jabbari. Shaho is een Koerdische Irakees van 27 jaar. Hij woont in Amsterdam en is bijna klaar met zijn bachelor Europese Studies aan de UvA. Shaho groeide op onder het regime van Saddam Hoessein. Het regime waar Koerden werden gediscrimineerd en, tijdens de Anfal Campagne, zelfs vermoord. Aangemoedigd door zijn ooms droomde Shaho van het ontvluchten van zijn land. Als jongetje van dertien verliet hij zijn ouderlijk huis in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Alleen. Deze winter, veertien jaar later, keerde hij terug naar Irak. Wat is er veranderd sinds de inval van de Amerikanen en hoe was het om na al die jaren zijn ouders weer te zien?
Wij, cameraman Paul Caspers, geluidsman Simon Claassen en ik, waren erbij en zijn met prachtig materiaal teruggekomen. Maar het geld is nu helemaal op. Voor de post-productie (audio- en kleurnabewerking, montage, voice-overs en archiefmateriaal) is niets meer over. Om dat gat te dichten, wil ik de geldprijs winnen om daarmee de documentaire deze zomer af kunnen maken.”

Wat heb je tot nog toe gedaan om de financiering rond te krijgen?
“Naast crowdfunding, waar mensen ook een tegenprestatie krijgen voor hun donatie, heb ik de pitchwedstrijd van Breaking Ground gewonnen (www.breakingground.eu), heb ik de ASN bank zover gekregen mij te sponsoren en heb ik er zelf al mijn eigen geld en mijn studiefinanciering ingestoken.”

(Infographic: Sander van der Woude)Mathilde Sanders
Wie bezit het nieuws? - Deel 2

Waarom doe je mee aan het crowdfunding traject?
“Ten eerste omdat weinig redacties mij voor dit onderzoek willen of kunnen betalen. Ten tweede vind ik crowdfunding een interessant experiment dat goed past bij het thema van mijn onderzoek: wie bezit het nieuws? Mijn donateurs zie ik als ‘eigenaren’ of aandeelhouders van mijn journalistieke project. Via crowdfunding heb ik veel directer contact met mijn lezer dan als ik iets schrijf voor de redactie van een krant of tijdschrift. Ik zie mezelf als een soort journalistieke eenmanszaak die net als de bakker of slager, online een praatje kan maken met de klant. Het kleinschalige, persoonlijke en autonome van crowdfunding spreekt me aan. Hard werken, maar veel vrijheid.”

Met welk journalistieke project probeer je de geldprijs te winnen?
“Bij het eerste deel van mijn project op Nieuwspost.nl onderzocht ik wie de eigenaren zijn van vijf uitgevers van Nederlandse kranten en drie persbureaus. Conclusie: zij zijn steeds meer in handen gekomen van financiële dienstverleners en non-for-profit organisaties hebben zich de afgelopen tien jaar steeds meer teruggetrokken als eigenaren. Het eigendom wordt dus eentoniger en journalistieke doelstellingen lijken steeds meer ondergeschikt aan winstdoelstellingen. Wat ik nu graag wil onderzoeken is welke gevolgen deze eenzijdige vorm van eigendom hebben. Zouden niet alle 'stakeholders' van het nieuws eigenaar moeten zijn, zodat hun belangen in balans blijven? Wat zou veranderen als belanghebbenden, zoals lezers en journalisten, de grootaandeelhouders zijn van hun eigen krant of persbureau?”

Wat heb je tot nog toe gedaan om de financiering rond te krijgen?
Bij het eerste deel van dit project heb ik binnen mijn eigen netwerk 3.800 euro ingezameld via crowdfunding. Nu loopt deel 2 op Nieuwspost waarvoor ik 7.000 euro wil ophalen. Daarnaast sponsort de VU me indirect, omdat ik daar aan mijn onderzoek kan verder werken als externe scriptiebegeleider. Ook ben ik bezig met subsidieaanvragen.”Ernst Bouwes
www.totalfootballnl.com

Waarom doe je mee aan het crowdfunding traject?
“Wanneer krijg je als freelancer nou de kans om een geldprijs te winnen? Daarnaast wil ik alle publiciteit aangrijpen om lezers te trekken. De thema van de Grote Freelancers dag is precies wat ik nu probeer. Van een éénpitter met schrijfopdrachten en een vrijblijvend blog wil ik uitgroeien naar een zelfstandig bedrijf, dat niet langer afhankelijk is van opdrachtgevers. Als veertig bezoekers bij het horen of lezen van mijn verhaal het magazine downloaden op hun iPad, dan heb ik de kosten van de Grote Freelancersdag al terugverdiend.”

Met welk journalistieke project probeer je de geldprijs te winnen?
“Met een groepje ontwerpers heb ik de website www.totalfootballnl.com, dat de nostalgie voor buitenlandse liefhebbers van het Oranje totaalvoetbal, Cruyff, Van Basten of Bergkamp combineert met nieuws over de eredivisie en het Nederlands elftal, uitgebouwd tot het iPad Magazine Orange Crush. We proberen in Orange Crush de verhalen uit te diepen door een bijzondere invalshoek te vinden. Dat kan met infographics, een eigen mening, een link met het verleden, mooie foto's en via Engelstalige buitenlandse columnisten met grote bekendheid. We denken acht keer per jaar te verschijnen. Met 10.000 downloads wereldwijd per nummer maken we al een behoorlijke winst.”

Wat heb je tot nog toe gedaan om de financiering rond te krijgen?
“Tot nu toe door het aanspreken van de eigen spaarpot. Onlangs zat ik echter met vrienden wat te drinken en zij waren zo enthousiast over het idee, dat ze ongevraagd aanboden om te investeren. Dat zou het hele project een sterker fundament geven.”