Wat betekent koopkrachtverlies voor journalisten en programmamakers? Vul de enquête in!

dinsdag 7 maart 2023

Wat merk jij van het huidige koopkrachtverlies? En wat zijn passende oplossingen? De NVJ heeft dinsdag een enquête aan haar leden gestuurd en vraagt hen welke middelen nodig zijn om omroepen en uitgeverijbedrijven in beweging te krijgen voor een structurele verhoging van de lonen en zzp-tarieven.

Het team Collectieve Belangenbehartiging (v.l.n.r.): Paul Teixeira, Milen van Boldrik, Lisa Koetsenruijter en Wais Shirbaz (foto Dingena Mol)

Een maandsalaris koopkrachtverlies

Twaalf maanden werken, elf maanden betaald krijgen. Maar liefst een maandsalaris of maandomzet minder! Dit is de realiteit met een inflatie van 10 procent in 2022 en 8 procent in februari 2023. De achteruitgang in koopkracht is in tientallen jaren niet zo groot geweest met consumentenprijzen die sterker stegen dan de lonen.

De NVJ zet daarom de komende maanden volop in op koopkrachtbehoud en vraagt aan de leden welke middelen hiervoor nodig zijn. Zij hebben maandag per mail* een korte enquête ontvangen met het verzoek deze in te vullen.

Samen voor een structurele verhoging

Aan de leden wordt gevraagd hoeveel zij merken van het koopkrachtverlies als gevolg van de hoge inflatie en hun bereidheid om de NVJ te steunen in haar acties. ‘De president van De Nederlandsche Bank deed eerder een oproep aan werkgevers om de lonen te verhogen. Ook de mediabedrijven halen solide winsten’, zegt secretaris Wais Shirbaz, hoofd Werkvoorwaarden van de NVJ, ‘Zowel uitgeverijbedrijven als omroepen hebben een verantwoordelijkheid voor de zorg van koopkrachtbehoud voor hun medewerkers. Samen met de leden krijgen we de werkgevers en opdrachtgevers in beweging voor een structurele verhoging van de lonen en zzp-tarieven. Om de juiste strategie te bepalen, is daarom betrokkenheid en steun van onze leden essentieel om zo de gewenste resultaten te kunnen behalen.’

Aanstaande donderdag 9 maart gaat de NVJ samen met andere vakbonden in gesprek met de directie van de NPO.

*Ben je lid van de NVJ en heb je de mail niet ontvangen? Stuur dan een mail naar Ingrid van Es, ivanes@nvj.nl

 

werf een lid

 

We houden je op de hoogte via onze site, socials en nieuwsbrieven. In ons Dossier Koopkrachtbehoud houden we het laatste nieuws voor je bij en vind je ook de ondersteuningsmaatregelen vanuit de NVJ, zoals het Sociaal Fonds en de Coulanceregeling Lidmaatschap.