Wat zijn de effecten van de wet DBA voor zelfstandige journalisten?

woensdag 7 juni 2017

Wat zijn de effecten van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) sinds de invoering op 1 mei 2016? De NVJ wil het graag weten en roept zelfstandige journalisten op om de enquête over dit onderwerp in te vullen.

Sinds 1 mei 2016 is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervangen door de wet DBA en modelovereenkomsten. Om alle partijen aan de nieuwe manier van werken te laten wennen, geldt een overgangsperiode tot in ieder geval 1 juli 2018.

De NVJ wil graag weten wat de ervaringen zijn met modelovereenkomsten en wat de effecten zijn van de Wet DBA op omzet en aantal opdrachten en opdrachtgevers. Indien er ongewenste effecten zijn, kan de NVJ dit – onderbouwd – terugleggen bij demissionair staatssecretaris Eric Wiebes. De NVJ zal in dat geval ook de Tweede Kamer, opdrachtgevers en de Belastingdienst informeren. De sectie Zelfstandigen van de NVJ vindt dat de Wet DBA niet mag leiden tot minder opdrachten of minder omzet.

De NVJ vraagt vijf minuten van je tijd om 15 vragen te beantwoorden. De enquêteresultaten worden ongeveer eind juli bekendgemaakt.